Ange ditt sökord

Kvinnor tycks vara mer sårbara för kemikalier, och därmed mer utsatta för rengöringsmedlens effekt på lungorna, än vad männen är. Foto: Shutterstock

Kvinnor tycks vara mer sårbara för kemikalier, och därmed mer utsatta för rengöringsmedlens effekt på lungorna, än vad männen är. Foto: Shutterstock

Rengöringsmedel kan försämra kvinnors lungfunktion

Kvinnor som städar mycket, antingen hemma eller i sin yrkesroll, kan få sämre lungfunktion om de använder rengöringsmedel. På lång sikt kan lungorna ta lika stor skada som de gör vid rökning.

Annons:

Bland män som regelbundet städade syntes dock inga märkbara effekter på lungorna. Det visar en studie vid universitetet i norska Bergen.

Kvinnor mer sårbara för kemikalier

Studien, som följt över 6 200 män och kvinnor i 20 år, från det att de var 34 år gamla, kan inte ge svar på vilka specifika ämnen i rengöringsmedlen som skador lungorna. Däremot tycker inte Öistein Svanes, en av forskarna bakom studien, att det är förvånande att det är skadligt att andas in små partiklar från rengöringsmedel. Dock tycker han att det är överraskande att effekten var så tydlig. 

Det faktum att rengöringsmedlen hade stor negativ effekt på kvinnor, men inte alls lika stor på män, är något som man har sett tendenser till i tidigare studier. Kvinnor tycks vara mer sårbara för kemikalier och därmed mer utsatta för rengöringsmedlens effekt på lungorna, men det betyder inte per automatik att det inte kan finnas en påverkan även för män, säger Öistein Svanes.

Se över rengöringsprodukterna

Trots den negativa effekten av att regelbundet städa och använda rengöringsmedel så vill Öistein Svanes lugna med att säga att man inte måste sluta städa, varken hemma eller som arbete. Man kan emellertid se över de rengöringsprodukter man använder och kolla så att de innehåller så lite kemikalier som möjligt. Kanske behöver man inte ens använda rengöringsmedel; vatten och en mikrofiberduk brukar räcka långt. Det kan vara badrummet som behöver lite starkare grejer, menar han.

Gällande jämförelsen med rökning så vill Öistein Svanes också understryka att det endast gäller lungfunktionen. Sett ur fler aspekter är det givetvis mycket skadligare att röka cigaretter än att använda rengöringsmedel vid städning.

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: