Ange ditt sökord

När man tar ett halsbloss förbränns 8 000 ämnen som man andas in. Många är direkt giftiga och cancerogena. Foto: Shutterstock

När man tar ett halsbloss förbränns 8 000 ämnen som man andas in. Många är direkt giftiga och cancerogena. Foto: Shutterstock

Rökstopp räddar liv

I Sverige finns cirka tolv procent dagligrökare. De flesta har försökt att sluta röka många gånger och det gäller att inte tappa hoppet!

Annons:

Ju fler gånger man har försökt, desto större är sannolikheten att lyckas. Rökning försämrar hälsan och bidrar till hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdomar och cancer. Varje år dör runt 7 000 svenskar av rökning och 200 av passiv rökning. Hade cigaretterna uppfunnits idag hade de med största sannolikhet förbjudits direkt!

Runt tolv procent av svenskarna är dagligrökare och lika många till röker då och då. Under de senaste 25 åren har antalet rökare sakta blivit färre, men nu har kurvan stannat av. 

Behöver arbeta ännu mer förebyggande med ungdomar

Vi behöver ta nya tag för att förebygga att ungdomar börjar röka och för att hjälpa de som röker att sluta, säger Hans Gilljam, senior professor i Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet och grundare av Sluta-röka-linjen. Det är främst unga kvinnor som börjar röka och även bland vuxna är det fler kvinnor än män som röker.

Fler kvinnor som får lungsjukdomar på grund av rökning

Det syns även vad gäller statistiken på lungsjukdomar, då det nu är fler kvinnor än män som får exempelvis KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Ungefär hälften av rökarna har försökt att sluta det senaste året, de flesta utan hjälpmedel.

Vanligtvis läser man i tidningar om rökningens baksida, påverkas av familj och vänner och till slut bestämmer man sig för att sluta, berättar Hans Gilljam. Ju fler försök till rökstopp man har bakom sig, desto större är chansen att det lyckas denna gång.

Motivation är det viktigaste för att bli rökfri

Upp emot 20 procent söker aktivt hjälp från sjukvården och en del provar nikotinläkemedel eller receptbelagt läkemedel. Vissa provar alternativa metoder som akupunktur, hypnos eller laserbehandling. Det finns även samtalsmetoder som stöd för att öka motivationen. Hans Gilljam berättar att motivation är a och o för ett lyckat rökstopp.

Alla medel som ger positivt långsiktigt resultat är värt mödan, menar han. Man ser dock tydligt att saknas motivation lyckas det sällan, vare sig med eller utan hjälpmedel. Det gäller att ha ett syfte med varför man vill sluta och viljan att nå vinsten med rökstoppet. 

Hälften av alla rökare får KOL

När man tar ett halsbloss förbränns 8 000 ämnen som man andas in. Många är direkt giftiga och cancerogena. Rökning är livsfarligt! Hälften av alla rökare får KOL, enligt Ohlin studie. Det finns ingen som är skyddad mot sjukdomarna man kan få på grund av rökningen, poängterar Hans Gilljam. Däremot är vissa genetiskt mer benägna att få vissa sjukdomar. 

Det finns de som säger att förr eller senare får alla rökare KOL. Avgaserna från rökningen dödar på lång sikt! Kroppen försvarar sig så länge det går, men till slut klarar den inte att hålla emot och då blir man sjuk på ett eller annat sätt, berättar Hans Gilljam.

Förbud att röka på allmänna platser har gett resultat

Genom att förbjuda rökning på allmänna platser och höja skatten, har man sett att antalet rökare minskar. 

Jag tror att det är en tidsfråga innan rökningen förbjuds även på utomhuscaféer, säger Hans Gilljam. Även höjda skatter vet man har effekt – om cigaretterna blir dyrare kommer fler att välja att sluta eller minska sitt intag. Dessutom är det viktigt att man inte glömmer det förebyggande arbetet på skolorna. Vi vill inte att fler ska börja med detta gift. Hade cigaretterna uppfunnits idag hade de förbjudits direkt!

Källa: Cancerfonden

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.