Ange ditt sökord

Trots att det finns allergivaccin är det under en procent av alla landets pollenallergiker som har en pågående vaccinbehandling. Foto: Shutterstock

Trots att det finns allergivaccin är det under en procent av alla landets pollenallergiker som har en pågående vaccinbehandling. Foto: Shutterstock

 Idag finns en beprövad vaccination mot pollen, numera också i lättillgänglig tablettform. Foto: Shutterstock

Idag finns en beprövad vaccination mot pollen, numera också i lättillgänglig tablettform. Foto: Shutterstock

Pollenvaccin finns men få behandlas – så ser det ut i din region

Runt tre miljoner svenskar har pollenallergi, den vanligaste formen av allergi hos befolkningen, och i år riskerar läget att bli mer problematiskt än vanligt när fler riskerar att behöva vara borta från jobb och skola eftersom pollensymtom kan likna symtom vid covid-19. Många skulle kunna må bättre med pollenvaccin men behandlingen är underanvänd och erbjuds i mycket olika omfattning.

Annons:

Det menar Astma- och allergiförbundet som konstaterar att det skiljer sig åt mellan regionerna hur många som erbjuds möjligheten att pollenvaccinera sig.

Allergivaccination är ett alternativ

Många pollenallergiker får bra hjälp av de symptomlindrande läkemedel som finns på apoteken, men för de patienter där dessa inte hjälper är allergivaccination ett alternativ. Den utförs med injektioner eller tabletter, har en behandlingsperiod på tre år och är idag den enda behandling som långsiktigt innebär att patienter kan bli i stort sett symptomfria.

Sedan december finns också en ny vaccinationstablett mot björkpollen med i högkostnadsskyddet. Den kan skrivas ut till vuxna patienter med måttliga till svåra besvär från björk, al och hassel.

Skillnaderna mellan regionerna stora

Trots att det finns allergivaccin är det idag bara 17 personer per 10 000 invånare, under en procent av alla landets pollenallergiker, som har en pågående vaccinbehandling.

– Idag finns en beprövad vaccination mot pollen, numera också i lättillgänglig tablettform. Men den är underanvänd. Det gör att många med allergi dels får lida i onödan, dels inte kan bidra på arbetsmarknaden i den utsträckning de önskar. I länder som Danmark, Norge och Tyskland är det betydligt fler med pollenallergi som får tillgång till vaccination, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet.

Och skillnaderna mellan regionerna är stora, i Norrbotten får exempelvis bara 5 patienter på 10 000 invånare allergivaccination jämfört med 46 patienter i Halland. 

– Hur stora möjligheterna är att få vaccination mot pollen beror idag på var i landet du bor. Nu när vaccin mot björkallergi äntligen är godkänt i pillerform hoppas vi att det leder till att fler får tillgång till denna förenklade form av behandling inför nästa pollensäsong. Men för att vården ska kunna blir mer jämlik ser vi att det både behövs fler allergologer i regionerna, och att kunskapen om de nya behandlingarna ökar i till exempel primärvården, säger generalsekreterare Kristina Ljungros.

Astma- och Allergiförbundet anser att det finns ett par avgörande punkter för att skapa en mer jämlik vård, bland annat att fler allergologer utbildas i den omfattning som krävs för att fler som behöver ska få tillgång till allergivaccinationer och att man får till en jämn geografisk spridning av landets allergologer och därmed öka tillgängligheten för patienter runt om i landet. Samtidigt vill man från förbundet även se att de nya behandlingsmetoderna kring allergivaccinationer används och att kunskapen om metoderna sprids inom sjukvården, bland annat genom att det finns certifierade vårdcentraler inom området astma-, allergi- och KOL över hela landet. 

Fler borde få tillgång till vaccinationsbehandling mot pollen

Lars Olaf Cardell, professor vid enheten för öron-, näs- och halssjukdomar vid Karolinska institutet, har i flera studier de senaste tio åren undersökt kostnader vid pollenallergi. Han menar att många fler pollenallergiker än idag borde få tillgång till vaccinationsbehandling mot pollen.

– Min bedömning är att minst dubbelt så många skulle behöva behandlas jämfört med idag – och då enbart för att klara av behovet hos nytillkommande pollenallergiker. Utöver det finns ett stort behov hos de patienter vi redan har. Studier visar att många pollenallergiker presterar sämre på jobbet till följd av trötthet och koncentrationssvårigheter. Eftersom allergivaccination, till skillnad från symptomlindrande mediciner, kommer åt just den här typen av symptom innebär det stora samhällsvinster både i livskvalitet och rent ekonomiskt, säger han.

Allergier leder också till stora samhällskostnader, ca 13 miljarder kronor per år. Nedsatt kapacitet på jobbet är den största posten, enligt professor Lars Olaf Cardell.

Fakta om allergivaccination – så ser det ut i din region

Allergivaccination ges idag mot följande allergier: björk- och gräspollen, husdammskvalster, hund, katt, bi och geting.

Så många patienter per 10 000 invånare hade pågående allergivaccinationer i januari 2020*:

 • Norrbotten 5
 • Jämtland/Härjedalen 9
 • Gävleborg 9
 • Västmanland 10
 • Södermanland 11
 • Dalarna 12
 • Jönköping 12
 • Västerbotten 12
 • Östergötland 14
 • Uppsala 14
 • Stockholm 16
 • Västra Götaland 16
 • Kronoberg 17
 • Västernorrland 18
 • Örebro 18
 • Värmland 20
 • Skåne 23 B
 • lekinge 24
 • Gotland 25
 • Kalmar 28
 • Halland 46
Annons:

ALK och Socialstyrelsen. *I siffran ingår utöver pollen även en mindre andel vaccinationer mot husdammskvalster, hund, katt, bi och geting. Så här ser tillgången till vaccinationsbehandling ut mellan olika regioner: Siffrorna i kartan anger det antal patienter per 10 000 invånare och region som hade en pågående vaccinationsbehandling i januari i år. Både i form av injektioner, cirka 10 000 patienter, och tabletter, cirka 6 500 patienter. Genomsnittet är 17 behandlade patienter per 10 000 invånare. Faktorer som påverkar nivån av allergivaccinationer i en region är antalet vuxen- respektive barnmottagningar som ger allergivaccinationer i regionen, den geografiska spridningen av mottagningar i regionen samt införande av tablettvaccinationer. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: