Ange ditt sökord

För den som är doftöverkänslig och överkänslig mot parfym blir parfymdofter snabbt ett hinder i tillvaron. Foto: Shutterstock

För den som är doftöverkänslig och överkänslig mot parfym blir parfymdofter snabbt ett hinder i tillvaron. Foto: Shutterstock

Parfymfria veckan – ett initiativ för att uppmärksamma doftöverkänslighet!

Den här veckan pågår Parfymfria veckan, som är ett initiativ av Astma- och Allergiförbundet. Syftet är att öka medvetenheten om doftöverkänslighet. 

Annons:

I år har Astma- och Allergiförbundet, tillsammans med Apotek Hjärtat, valt att hylla människans naturliga kroppsdofter. 

Man hoppas även att man under veckan ytterligare kan synliggöra behovet av att visa hänsyn till allergiker då parfymdofter kan begränsa livet för den som är drabbad. Parfym döljer även de naturliga dofterna, som har visat sig ha stor inverkan i möten mellan människor. 

Relativt vanligt bland vuxna

Doftöverkänslighet, sensorisk hyperreaktivitet (SHR) är relativt vanligt bland vuxna, drygt sex procent uppfyller kriterierna för diagnos. Långt fler, omkring 33 procent anger själva att de har någon form av doftöverkänslighet.

Det finns inte någon medicinsk behandling som botar doftöverkänslighet, de som är drabbade är hänvisade till att undvika dofter och är beroende av omgivningens hänsyn.

Beror på överretbarhet

Orsaken till doftöverkänslighet anses bero på en ”överretbarhet” i det sensoriska nervsystemet.

Symtom vid doftöverkänslighet påminner om astma, men orsakerna till reaktionen är inte desamma. Immunförsvaret är inte inblandat och luftvägarna täpps inte till som de gör vid astma. Astmatiker och allergiker kan vara känsligare mot dofter, exempelvis under pollensäsong eller förkylning.

Visa extra hänsyn

För den som är doftöverkänslig och överkänslig mot parfym blir parfymdofter snabbt ett hinder i tillvaron. Astma- och Allergiförbundet hoppas därför att så många som möjligt kommer att visa sitt stöd genom att välja doftfritt under veckan och samtidigt hylla den kroppsegna doften.

– Parfym förekommer idag i de flesta offentliga miljöer. För den som är doftöverkänslig innebär det stora problem i vardagen där det blir ett heltidsjobb att undvika situationer där parfym kan tänkas förekomma. Vår förhoppning är att fler ska upptäcka fördelarna med att låta den egna kroppsdoften stå i centrum och skippa parfymen, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.Så stödjer du Parfymfria veckan:

  1. Välj parfymfria produkter Detta gäller framförallt schampo, balsam, kroppslotion, tvättmedel och sköljmedel. Många produkter parfymeras i onödan, men det lanseras också hela tiden nya, parfymfria alternativ.
  2. Spara din parfym till privata tillfällen Att få känna oss hela och rena är en förmån i vår del av världen. Men vill du visa hänsyn i det offentliga rummet tar du bara fram parfymflaskan vid tillfällen när du är säker på att alla i omgivningen uppskattar doften.
  3. Visa extra hänsyn i utsatta miljöer För den som är överkänslig mot parfym är platser som gym, kollektivtrafiken, vårdinrättningar, skolor och arbetsplatser omöjliga att välja bort.
 Ingenstans uppskattas visad hänsyn lika mycket som här. Gör dina medmänniskor en tjänst – skippa dofterna åtminstone den här veckan.
Annons:

Källor:

Astma- och Allergiförbundet. Mer information om doftöverkänslighet finns på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: