Ange ditt sökord

Dientamöban ger symtom som magont, lös mage, förstoppning och uppsvälld mage. Foto: Shutterstock

Dientamöban ger symtom som magont, lös mage, förstoppning och uppsvälld mage. Foto: Shutterstock

Parasit kan orsaka magknip och diarré

Nu visar rutinmässig provtagning att orsaken bakom magknip och diarré kanske inte alls är stress, som många tror.

Annons:

Istället kan boven i dramat vara en alldeles vanlig parasit, dientamöban, som kan spridas via springmask. 

Behandlingsbar infektion

Dientamöban ger symtom som magont, lös mage, förstoppning och uppsvälld mage. Men, forskarna tror  att många går runt med det här i önödan.

Sveriges Radio har intervjuat Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker och forskare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Till radion säger hon att om det är så att det handlar om en infektion så kan man bli av med den ganska lätt.  Spridningen verkar, enligt Jessica Ögren, ske via springmasken. 

Rutinmässiga prov avslöjar

Det var rutinmässiga prover från flera sjukhus som visade att orsaken till magknip och lös magen berodde på dientamöban. Den här typen av prover tas idag dock bara av ett fåtal sjukhus, en av anledningarna till detta är kostnaden för själva analysen. En annan att man ansett att symtomen inte är tillräckligt allvarliga. 

I intervjun med Sveriges radio säger Jessica Ögren, som fått sina forskningsresultat publicerade nyligen, att det är amöban som ger symtomen och springmasken är värden som sprider den. Hon tycker att fler sjukhus borde titta efter dientamöban för att fler ska få rätt behandling och att man kanske för lätt skyller på stress eller kost eller allergi. Jessica Ögren tror att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är smittad, och att det är vanligare bland barn.

Källa: Sveriges Radio

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: