Ange ditt sökord

I länder med screening har cancerincidens och dödlighet minskat avsevärt. Foto: Shutterstock

I länder med screening har cancerincidens och dödlighet minskat avsevärt. Foto: Shutterstock

Nytt test vid misstänkt livmoderhalscancer

Rutinmässiga cellprover har kraftigt minskat antalet fall, men trots intensiv screening dör fortfarande 250 svenska kvinnor i livmoderhalscancer varje år.

Annons:

Forskare vid Sahlgrenska akademin har nu utvecklat ett kompletterande test som kan minimera antalet missade fall och göra diagnosen säkrare.

Fakta om Livmoderhalscancer 

Livmoderhalscancer orsakas av ett begränsat antal sexuellt överförbara humana papillomvirus (HPV).

De flesta kvinnor och män smittas av HPV någon gång under livet, men endast en liten andel av infektionerna orsakar cellförändringar. I de flesta fall läker även cellförändringarna ut eller kan behandlas enkelt. En liten andel av infektionerna orsakar dock, om de inte upptäcks och behandlas, allvarliga cellförändringar vilka kan leda till cancer. 

Livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancerformen hos kvinnor

Med cirka 500 000 nya fall och 270 000 dödsfall årligen i världen är livmoderhalscancer den näst vanligaste cancerformen hos kvinnor.

I länder med screening har både cancerincidens och dödlighet minskat avsevärt, men trots organiserad screening avlider tusentals kvinnor på grund av livmoderhalscancer i världen varje år.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: