Ange ditt sökord

Socialminister Annika Strandhäll (S) har saknat forum för att diskutera långsiktiga sjukvårdsfrågor med patientföreträdare. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Socialminister Annika Strandhäll (S) har saknat forum för att diskutera långsiktiga sjukvårdsfrågor med patientföreträdare. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Nytt patientråd ska ge patienter en direkt kanal till regeringen

Regeringen har beslutat att inrätta ett patientråd för att socialministern och regeringen regelbundet ska träffa patientföreträdare. "Det här innebär en direkt kanal till regeringen" enligt socialminister Annika Strandhäll (S).

Annons:

Man kommer att träffa representanter från organisationer som företräder patienter inom svensk hälso- och sjukvård.

Regeringen får ett löpande patientperspektiv

Det blir ett sätt för regeringen att löpande få ett patientperspektiv på olika aktuella frågor.

– Vi behöver bygga organisation och arbetssätt inom vården mer utifrån ett patientperspektiv. Jag träffar regelbundet olika slags patientorganisationer, men var och en för sig och inte samlat. Det här innebär en direkt kanal till regeringen, säger socialminister Annika Strandhäll i ett uttalande.

Har saknat forum

Annika Strandhäll konstaterar i uttalandet att hon sedan hon blev minister med ansvar för sjukvården i somras har saknat forum för att diskutera långsiktiga sjukvårdsfrågor med patientföreträdare. Innan ledamöterna i patientrådet formellt utses kommer socialminister Annika Strandhäll inom kort att bjuda in en bredare krets organisationer till ett möte i juni för att diskutera hur ett patientråd ska organiseras och vilka organisationer som ska företrädas i det.

Inbjudna kommer vara organisationer som representerar olika patientgrupper, intresseorganisationer för äldre, med flera. Regeringen har sedan tidigare ett pensionärsråd och en funktionshindersdelegation som är exempel på liknande råd. Det nya rådet kommer att fokusera på hälso- och sjukvården.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: