Nytt lagförslag ska ge bättre service på apoteket

Nytt lagförslag ska ge bättre service på apoteket

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2018-02-05
Författare: Anders Åker

Regeringen ska lägga fram ett lagförslag som är tänkt att förbättra servicen på landets apotek. Lagförslaget ska förstärka den 24-timmarsregel som redan finns på plats idag.

Enligt 24-timmarsregeln har nämligen alla patienter rätt att få ut sina läkemedel inom 24 timmar.

Fungerat dåligt

Regeln, som även har varit ett krav för apoteken, har varit svår att leva upp till från apotekens sida.

Anledningen tycks vara att det inte har funnits något krav på distributörerna om hur snabbt de ska leverera läkemedlen. Det har inte heller funnits någon rätt för apoteken att göra återköp hos leverantören vilket i sin tur har lett till att det har varit svårt för apoteken att lagerhålla mediciner, särskilt ovanliga sådana.

Skärper kraven på leverantörerna

Regeringen vill nu ställa skarpare krav på leverantörerna för att på så vis förbättra för apoteken och i förlängningen patienterna. I lagförslaget som kommer att läggas fram i mars föreslås att leverantörerna både blir skylda att leverera läkemedel inom 24 timmar och att köpa tillbaka medicin som inte kommit till användning.

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger till SVT att hon hoppas att lagförslaget ska minska frustrationen hos apoteken och att apoteken vågar hålla fler mediciner i lager. Om lagförslaget går igenom träder det i kraft från och med 1 augusti i år.

 

Veckans fråga

Är du orolig för din hälsa?

Nyhetsbrev

E-postadress