Ange ditt sökord

Tanken är att rehabiliteringskoordinatorerna hjälper dig som är sjukskriven med att snabbt få möjlighet till rätt vård.  Foto: Shutterstock

Tanken är att rehabiliteringskoordinatorerna hjälper dig som är sjukskriven med att snabbt få möjlighet till rätt vård. Foto: Shutterstock

Nya yrkesgruppen som hjälper sjukskrivna

Med hjälp av en ny yrkesgrupp, rehabiliteringskoordinatorer, får personer som är sjukskrivna en förbättrad möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet igen.

Annons:

Rehabiliteringskoordinatorerna finns idag i stora delar av landet

Hjälper de sjukskrivna snabbt

Tanken är att rehabiliteringskoordinatorerna hjälper dig som är sjukskriven med att snabbare få möjlighet till rätt vård.

Koordinatorerna hjälper även till att samordna kontakter mellan arbetsgivare och Försäkringskassan.

Kartläggning av stödet

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har genomfört en kartläggning av rehabiliteringskoordinatorerna i landet och det visar att under 2016 fanns stödet på i stort sett samtliga vårdcentraler i landet. Vad som däremot kan variera är omfattningen av stödet.

Medan vissa landsting har en koordinator per vårdcentral har andra landsting ett upplägg där flera vårdcentraler delar på en koodinator.

Positiv utveckling

Till Sveriges radio säger Anna Östbom vid SKL och som har varit ansvarig för kartläggningen att det är roligt att se utvecklingen då man har gått från ett antal frivilliga landsting till att alla landsting tagit frågan om rehabiliteringskoordinatorer på ett seröst sätt. Att den här typen av stöd till patienter kan förkorta sjukskrivningstiden har bland annat visat sig i en studie vid Stockholms läns landsting.

Stödet finansieras från år till år men det pågår en utredning vid Socialdepartementet som ska ta reda på om rehabiliteringskoordinatorerna ska bli en permanent yrkesgrupp inom svensk sjukvård.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: