Ange ditt sökord

 Michael Hellman, 59 år, var en av de olycksdrabbade när han i februari 2016 fick diagnosen. Foto: Björn Markusson

Michael Hellman, 59 år, var en av de olycksdrabbade när han i februari 2016 fick diagnosen. Foto: Björn Markusson

Nya behandlingar väcker hopp för njurcancerpatienter

Njurcancer är en sällsynt form av cancer som länge varit svår att behandla på ett effektivt sätt, men på senare år har det skett stora genombrott på den fronten.

Annons:

Michael Hellman är en de patienter som har haft mycket bra effekt på de nya medicinerna.

– Det var ju ganska bra timing att jag blev sjuk i njurcancer nu och inte för tio år sedan, säger han.

1 000 människor drabbas årligen

Årligen får omkring 1 000 människor i Sverige av njurcancer. Michael Hellman, 59 år, var en av de olycksdrabbade när han i februari 2016 fick diagnosen. På grund av en miss på sjukhuset uppdagades hans cancer dock tio månader senare än vad som borde varit fallet.

Under de månaderna växte tumören från 6,5 till 8 centimeter och spred sig ut till venerna. När Michael Hellman väl lade sig på operationsbordet på Huddinge sjukhus för att operera bort njuren i mars 2016 befann sig hans cancer alltså i Stadium III av fyra möjliga.

Dyster prognos efter operationen

– Efter operationen gjorde jag en ny röntgen efter en och en halv månad och då hade jag fått flera metastaser (cancern har spridit sig). Frågan är om jag hade fått några metastaser om allt hade upptäckts tio månader tidigare, det är jättesvårt att säga men det ligger och gnager såklart, säger Michael Hellman.

Han fortsätter:

– Känslan var ju att nu är det kört. Prognoserna som fanns då visade att om man har fått metastaser så är det en stor andel som bara lever 22 till 25 månader efter det. Å andra sidan så är det många människor som levt längre av den medicin som jag sedan fick. Men där och då kändes det som att livet var slut.

Nya behandlingar förlänger liv

Nuförtiden förfogar sjukvården över flera målriktade läkemedel och immunoterapi vid njurcancer och spridd njurcancer, preparat som möjliggör för de drabbade att leva betydligt längre med sjukdomen än vad som tidigare var fallet. Många patienter som tidigare haft små möjligheter att överleva, kan i dag leva många år med olika kombinationsbehandlingar. Utvecklingen har beskrivits som en revolution, och trots att så mycket hänt accelererar utvecklingen med ännu flera nya kombinationer av behandlingar.

Michael Hellman har genomgått 48 behandlingar av en ny behandling, och får numera en injektion var fjärde vecka. Än så länge är han inte botad, men metastaserna har krympt och syns sedan ett år tillbaka inte på röntgenbilder.

Har som mål att bli botad

– Jag jobbar 25 procent just nu och ser väldigt förhoppningsfullt på framtiden, kanske kommer det gå att ta fram mediciner som gör att jag blir helt befriad från sjukdomen.

Han kommer fortsätta att gå på behandlingar eftersom läkarna misstänker att cancern fortfarande ligger kvar latent i kroppen, men målet framöver är glasklart.

– Jag har hört att det finns ungefär 9 procents möjlighet att bli helt friskskriven från den här sjukdomen och jag har bestämt att jag ska tillhöra den gruppen.

Fakta: Njurcancer

  • De cirka 1 000 personer som får njurcancer varje år i Sverige motsvarar omkring två procent av alla cancerfall i landet
  • En majoritet av de som drabbas är över 60 år och det är vanligare hos män än hos kvinnor
  • Cirka hälften av alla patienterna med njurcancer har symptom, som till exempel blod i urinen. 
  • Överlevnaden hos de patienter som är utan metastaser är ungefär 80 procent efter en femårsperiod.
  • Motsvarande siffra för patienter med metastaser ligger på cirka 15 procent.
  • Överlevnaden har markant förbättrats efter intåget av målriktade behandlingar under senare år.
Annons:

Källor:

Regionalt cancercentrum väst (statistik från 2017)

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: