Ange ditt sökord

Den nya undersökningen visar att värmevallningar är det vanligaste besväret som 43 procent av svenska kvinnor 40–65 år upplever.  Foto: Shutterstock

Den nya undersökningen visar att värmevallningar är det vanligaste besväret som 43 procent av svenska kvinnor 40–65 år upplever. Foto: Shutterstock

Ny undersökning: 8 vanligaste klimakteriebesvären

Klimakteriet kan upplevas på olika sätt från person till person och det är vanligt att kvinnor har mer eller mindre klimakteriebesvär under flera år. En ny undersökning har tagit reda på hur svenska kvinnor upplever sina klimakteriebesvär.

Annons:

Undersökningen visar att värmevallningar är det vanligaste besväret samt att det idag finns en stor öppenhet att prata om det bland kvinnor. 

Blandade symtom vid klimakteriet

De flesta svenska kvinnor känner något sorts besvär i samband med klimakteriet.

Det kan vara lätta eller svårare symtom, och en del känner sig precis som vanligt.

Värmevallningar vanligaste besväret

Den nya undersökningen visar att värmevallningar är det vanligaste besväret som 43 procent av svenska kvinnor 40–65 år upplever.

Var tredje kvinna uppger dessutom svettningar och sömnsvårigheter som vanliga besvär. Mer än varannan svensk kvinna, hela 54 procent, uppger att det är viktigt att det alternativ hon väljer för behandling av sina klimakteriebesvär är hormonfritt.

8 vanligaste klimakteriebesvären

  1. Värmevallningar 43 %
  2. Svettningar 35 %
  3. Sömnsvårigheter 30 %
  4. Torra och sköra slemhinnor i underlivet 25 %
  5. Viktökning 25 %
  6. Irritabilitet och nedstämdhet 21 %
  7. Humörsvängningar 19 %
  8. Ledvärk 15 %

Stor öppenhet kring klimakteriebesvär

Klimakteriet har tidigare varit något kvinnor helst inte velat prata högt om. De senaste åren har det dock fått alltmer uppmärksamhet.

Undersökningen visar att hela 8 av 10 svenska kvinnor nu känner sig bekväma med att öppet prata om sina klimakteriebesvär med sin närmaste omgivning.

Annons:

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Sérélys (Exeltis) under 3–9 oktober 2019. Totalt 1000 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av kvinnor i åldern 40–65 år.   

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: