Ange ditt sökord

Det finns en etablerad modell inom psykologin som utgår från att varje människa har olika doser ett antal specifika egenskaper. Foto: Shutterstock

Det finns en etablerad modell inom psykologin som utgår från att varje människa har olika doser ett antal specifika egenskaper. Foto: Shutterstock

Ny personlighetstyp upptäckt – känner du igen dig?

Inom psykologin har man sedan länge ägnat sig åt att forska kring personlighetstyper och nu har man hittat en ny typ av personlighet.

Annons:

Det är forskare vid Northwestern-univeristetet i Illinois som står bakom upptäckten av den nya personlighetstypen.

Femfaktorteorin

Det finns en etablerad modell inom psykologin som utgår från att varje människa har olika doser av fem egenskaper. Öppenhet inför känslor, äventyr, konst, förändring med mera kallas för openness. Samvetsgrannhet, det vill säga att agera disciplinerat, plikttroget och målinriktat heter conscientiousnes. Energi, positiva känslor, självsäkerhet och stimulans från andra definieras som extraversion. Vänlighet, värme och samarbetsvilja är agreebleness och emotionell instabilitet och känslighet som är den femte egenskapen kallas neuroticism.

Den här modellen kallas femfaktorteorin och när egenskaperna blandas mynnar de ut i tre olika personlighetstyper.

  • Stabil
  • Överkontrollerad
  • Underkontrollerad

Fjärde kategori upptäckt

De allra flesta pendlar mellan alla egenskaper och ibland även personlighetstyper, beroende på vart i livet vi befinner oss. I en stor studie som inkluderar 1,5 miljoner engelsktalande personer har man nu upptäckt ytterligare en personlighetstyp.

Den nya personlighetstypen, som har presenterats i tidskriften Nature human behaviour, heter average, det vill säga genomsnittlig. Det innebär att du har lite mer än snittet av alla egenskaper, utom openness.

Annons:

Källor:

SVT

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: