Ange ditt sökord

Ny metod kan hitta tidiga former av hudcancer

Ny metod kan hitta tidiga former av hudcancer

Med elektricitet och ljus skulle man nu kunna hitta tidiga former av malignt melanom. Det visar ny forskning.

Annons:

Varje år tas ett stort antal ofarliga märken bort i tron att det kan vara hudcancer. Det kan vara svårt för läkare som inte är specialister att diagnostisera ett faktiskt livshotande så kallat malignt melanom. Ida Bodén vid Umeå universitet har nu tittat på en ny metod för att ställa diagnosen hudcancer.

Ljus och elektricitet

Huden har en så kallad impedans, en förmåga att leda elektricitet. Genom att belysa med nära-infrarött ljus (NIR) och samtidigt skicka en svag växelström genom huden framkommer ett mönster.

Mönstret kan vara olika i hur ljuset absorberas och hur strömmen i sin tur rör sig genom cellerna. Cancerceller har en annan uppbyggnad än friska celler och man skulle då genom en dataanalys kunna upptäcka cancercellerna. Man följer helt enkelt mönstret för att se om det tyder på hudcancer eller om huden är frisk.

I försöken såg man att metoden även kunde visa på andra hudåkommor som eksem och hudirritationer.

Prototyp

Instrumentet är fortfarande en prototyp men det skulle i framtiden kunna bli ett effektivt verktyg när man ska diagnostisera olika hudåkommor och då särskilt hudcancer.

Hudcancer är den cancerform i Sverige som ökar mest och man ser upp emot 2 800 nya fall varje år. Svårigheten för läkare att diagnostisera malignt melanom gör att man många gånger väljer, oavsett vilket, att operera bort märken som skulle kunna vara hudcancer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: