Ange ditt sökord

Genom den nya digitala hälsoplattformen, Health Integrator, gör man ett hälsotest och får stöd av en hälsopedagog, för att nå långsiktiga hälsoförbättringar. Foto: Shutterstock

Genom den nya digitala hälsoplattformen, Health Integrator, gör man ett hälsotest och får stöd av en hälsopedagog, för att nå långsiktiga hälsoförbättringar. Foto: Shutterstock

Ny digital friskvårdssatsning ger chans till bättre hälsa  

Region Stockholm har valt att satsa på en ny möjlighet för stockholmarna att förbättra sin hälsa genom att långsiktigt förebygga sjukdomar som typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Via en ny digital hälsoplattform; Health Integrator, får användarna stöd av en personlig hälsopedagog och 6.250 kronor per år under två år att köpa hälsorelaterade produkter och tjänster för.

Annons:

Även om man vet att man skulle må bättre genom livsstilsförändringar, så kan det var oerhört svårt att genomföra. Vissa har problem att komma igång och andra försöker, men faller snabbt tillbaka i gamla fotspår. Hälsoplattformen Health Integrator ger användarna tillgång till ett stort antal hälsotjänster och aktiviteter inom områden som fysisk aktivitet, kost, sömn, rökavvänjning och stresshantering. Målgruppen är män och kvinnor, 50 till 60 år, med risk att utveckla typ 2-diabetes.

-Med Health Integrator vill vi ge personer rätt förutsättningar för att lyckas förbättra sina levnadsvanor på ett sätt som håller i längden. Med hälsoanalys, coachande samtal med en hälsopedagog och ett skräddarsytt upplägg utifrån egna förutsättningar och behov ökar chanserna att lyckas, säger Fredrik Söder, grundare och VD på Health Integrator, ett företag inom förebyggande hälsa.

Hur fungerar Health Integrator?

Health Integrators friskvårdssatsning riktar sig just nu till kvinnor och män i åldrarna 50 till 60 år, som bor i Stockholmsområdet och som ligger i riskzonen för att utveckla typ 2-diabetes (så kallad prediabetes). Via https://folkhälsastockholm.se anmäler man sitt intresse och får göra ett hälsotest. Om testet visar att man är i riskzonen för att utveckla typ 2-diabetes, tar man ett blodprov. Visar provet att man har prediabetes erbjuds man att använda tjänsten utan kostnad.

Man får ett samtal med en hälsopedagog och 6.250 kronor per år att köpa hälsotjänster för under två års tid, via den digitala hälsoplattformen Health Integrator. Man får råd och stöd utifrån de egna behoven, förutsättningarna och önskemålen.

  • Man gör ett hälsotest.
  • Med hjälp av hälsopedagogen tar man fram en individuell hälsoplan.
  • Man väljer och plockar ihop de aktiviteter och hälsolösningar man tror passar bäst.
  • Med hjälp av hälsoplattformen kan man själv mäta och följa sina framsteg.
  • Hälsopedagogen stöttar genom hela resan, då det kan vara en utmaning att börja med nya vanor.

Hälsoplattformen har testats och utvärderats i en studie i samarbete med Karolinska Institutet

-Få tjänster och appar är vetenskapligt utvärderade, men Health Integrators tjänst har testats i en randomiserad kontrollerad studie. Redan efter tre månader kunde vi se statistiskt signifikanta skillnader vad gäller exempelvis blodtryck och vikt mellan den grupp som använde tjänsten och den grupp som inte fick tillgång till den, säger Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum inom Region Stockholm och ansvarig för studien vid Karolinska Institutet.

Bättre hälsa gör alla till vinnare

Friskvårdssatsningen är resultatet av ett samarbete mellan Region Stockholm, Health Integrator, Skandia i egenskap av finansiär och SEB som tagit fram ett nytt sätt att finansiera satsningen, som bygger på hur framgångsrik den blir, en så kallad hälsoobligation. Genom att förebygga typ 2-diabetes kan man undvika mycket lidande för individen och dessutom frigörs stora resurser som kan användas till annan vård.

Stort utbud av hälsotjänster – samlade på ett ställe

Tjänsten har utvecklats av Health Integrator i samarbete med bland andra Friskis&Svettis Stockholm, Midnattsloppet, Apoteket, ICA Klassikern, Alex Health, EIT Health, RISE, Sting och GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan).

 

Annons:

Källor:

Health Integrator

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: