Ange ditt sökord

Nu träffas världsledande bröstcancerforskare i Stockolm

Nu träffas världsledande bröstcancerforskare i Stockolm

Under fyra dagar i juni samlas några av världens mest framstående bröstcancerforskare för en konferens där tanken är att utbyta kunskaper och även starta nya forskningsprojekt på området.

Annons:

Konferensen är en så kallad Nobelkonferens som hålls med stöd från Nobelförsamlingen. Nobelförsamlingen väljer, tillsammans med Karolinska Institutet, ämnen för konferenserna och en av årets konferenser kommer alltså handla om bröstcancer.

Breast cancer; progress and challanges in prevention, risk prediction, tumor biology and treatment

Breast cancer; progress and challanges in prevention, risk prediction, tumor biology and treatment är namnet på konferensen som samlar forskare från hela världen som arbetar med bröstcancer inom något område.

I ett pressmeddelande från Karolinska Institutet konstateras att bröstcancer ökar snabbt i hela världen och under konferensen kommer man att koncentrera sig på tre stora områden. Man vill dels kolla närmare på vilka de senaste rören är när det gäller ärftlighet vid bröstcancer, dels se hur insikterna ser ut när det kommer till vilka tumörer som bedöms kunna sprida sig och vilka som inte gör det samt diskutera vilka nya behandlingar som är under utveckling och kan tänkas bli aktuella inom en snar framtid.

Nya behandlingar

När det gäller behandling kommer man under konferensen att avhandla en rad olika behandlingsmetoder som hormoner, cytostatika samt målinriktade läkemedel.

Forskarna kommer se över hur man kan förfina och förbättra behandlingsmetoder inom bröstcancerområdet och även ta reda på vilka framtida behandlingsmetoder som kan komma att bli aktuella.

I ett uttalande säger Arne Östman, professor i molekylär onkologi vid instutitionen för onkologi-patologi att “det viktigaste med den här konferensen är mötet mellan forskare från olika områden”. 

Enligt Arne Östman behöver man lära av varandra för att på så sätt öka förståelsen för sjukdomen. Ökad förståelse skulle i sin tur kunna leda till att man snabbare kan ta fram nya behandlingar som förebygger och behandlar bröstcancer.

Vanligaste cancerformen

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och 2010 drabbades strax under 8 000 kvinnor av bröstcancer.

Enligt Karolinska Institutet ökar antalet bröstcancerafall i hela världen och även hos svenska kvinnor. Forskarna vet i dagsläget inte varför antalet fall ökar. Per Hall, professor i strålningsepidemiologi vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, säger att man behöver större epidemiologiska studier för att bättre förstå varför antalet fall med bröstcancer ökar.

Konferensen pågår hos Karolinska Institutet från torsdag den fjortonde juni till söndagen den sjuttonde juni.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: