Ange ditt sökord

Nikotintuggummi minskar viktuppgång vid rökstopp

Nikotintuggummi minskar viktuppgång vid rökstopp

Kvinnor som använder nikotintuggummi lyckas oftare att sluta röka och går upp mindre i vikt. Det visar en studie genomförd vid Överviktsenheten på Huddinge Universitetssjukhus under ledning av professor Stephan Rössner. Resultatet är uppmuntrande för det stora antal kvinnor som inte vill sluta att röka på grund av oron för att gå upp i vikt.

Annons:

Det bästa man kan göra för sin hälsa är att sluta röka. Men rädsla för viktuppgång kan vara ett skäl till att ändå fortsätta. Många rökare, främst kvinnor, oroar sig för att gå upp i vikt. Denna oro är i sig befogad eftersom rökning höjer ämnesomsättningen något. När man sedan slutar röka återgår ämnesomsättningen till det normala. Det är nikotinet som påverkar ämnesomsättningen. Därför bromsar nikotinläkemedel viktuppgången, samtidigt som de minskar abstinensbesvären.

I studien på Huddinge Universitetssjukhus ingick 240 rökande kvinnor. En grupp på 192 kvinnor fick nikotintuggummi och en kontrollgrupp med 48 kvinnor fick placebo (tuggummi utan nikotin). Efter tre månader höll 64 procent av kvinnorna som fick nikotintuggummi fast vid sitt rökstopp.

De hade i snitt gått upp 1,8 kilo. Det kan jämföras med kontrollgruppens 2,5 kilo. Av dessa kvinnor var 33 procent fortfarande rökfria. När studien avslutades efter sex månader var 51 procent av kvinnorna i nikotintuggummigruppen och 29 procent i placebogruppen fortfarande rökfria.

– Kvinnors oro för viktökning hindrar dem att sluta röka. Genom att ta hjälp av nikotinläkemedel i tillräcklig dos och under tillräckligt lång tid hålls viktuppgången nere, och det blir avsevärt enklare att lyckas med rökstoppet, säger professor Stephan Rössner.

– Hälsorisken med några kilos viktuppgång är inte ens i närheten av de medicinska risker som 20 cigaretter om dagen innebär. Det krävs 50-60 kilos viktuppgång för att komma upp till samma risk för hjärt- och kärlsjukdomar som ett paket cigaretter om dagen.

I genomsnitt brukar rökare som slutar gå upp 3-4 kilo. Vissa går inte upp alls medan ett fåtal kan öka tio kilo eller mer. Även ändrade matvanor spelar in. När lukt och smak kommer tillbaka är det förstås viktigt att satsa på frukt, grönsaker och mat med låg fetthalt istället för godis, kaffebröd och feta maträtter.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: