Nikotinfritt bäst för nyfödda

Nikotinfritt bäst för nyfödda

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2008-07-07
Uppdaterad: 2012-02-13
Författare: Redaktionen

Att rökning under graviditet är farligt för barnet är välkänt. Nu visar en studie från bland andra Karolinska Institutet i Stockholm att även nikotinersättningsmedel skadar.

Rökning ökar risken för missfall, dödföddhet och plötslig spädbarnsdöd. För att undvika risken utnyttjar en del kvinnor snus, nikotintuggummi eller nikotinplåster i stället. Inget av dessa alternativ är bra för fostret. Det visar studier på genmodifierade möss.

Oregelbunden andning
Deras andning blev mycket oregelbunden, när de utsattes för en måttlig grad av syrebrist. De hade också svårare att vakna upp och hade lägre halter av stresshormon i binjurarna. Forskning visar att paralleller kan dras till barn som utsatts för nikotin. När ett barn utsätts för stress reagerar det inte som en vuxen person genom en så kallad kamp- och flyktreaktion. I stället kurar barnet ihop sig med följden att andningen och hjärtfrekvensen minskar. Normalt bryts denna reaktion genom att barnet vaknar upp och andningen och hjärtfrekvensen stabiliseras.

Men nikotin i blodet förefaller blockera denna reaktion, varvid barnet dör. Forskarna har också funnit att spädbarn, som hittats livlösa i sängen återhämtar sig sämre om de utsatts för nikotin.

Nikotin överlägsen orsak
Över 100 barn per år omkom i Sverige i plötslig spädbarnsdöd fram till år 1992, då man började vända på barnen och lägga dem på rygg i stället för på mage. Numera dör cirka 30 spädbarn per år varav de flesta utsatts för nikotin.

– Om alla gravida och ammande kvinnor skulle undvika alla former av nikotinmissbruk, kanske vi nästan kan nå en nollvision när det gäller plötslig spädbarnsdöd, säger professor Hugo Lagercrantz på Karolinska Institutet och barnläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Vissa fall av plötslig spädbarnsdöd kan dock vara svåra att helt förebygga, då det även finns vissa ärtliga faktorer som påverkar. Även extremt för tidigt födda barn är en grupp som drabbas även om dem har sovit på rygg och inte utsatts för nikotin.

 

Veckans fråga

Har du en privat sjukförsäkring?

Nyhetsbrev

E-postadress