Ange ditt sökord

Nikotinberoende

Nikotinberoende

Nikotin aktiverar belöningssystemet genom att öka frisättningen av signalämnet dopamin. Det är den största anledningen till att det är det är svårt att sluta röka.

Annons:

Forskning visar att nikotin aktiverar belöningssystemet på ett mycket kraftfullt sätt. Skillnaden mellan nikotin och alkohol är dock att nikotin sätter igång belöningssystemets normala aktivitet medan alkohol förändrar det. Forskare menar att det är en förklaring till varför nikotin inte förändrar beteendet hos den beroende på samma sätt som alkohol gör.

Nikotinets effekt på belöningssystemet går att dämpa med hjälp läkemedel. Medicinen verkar genom att dämpa den lustfyllda effekten av nikotin. Hos en rökare stimulerar nikotinet ständigt belöningssystemet. Efter kort tid tar det över en del av systemets naturliga dopaminfrisättning. När man sedan slutar röka och den konstgjorda aktiveringen upphör belöningssystemet är abstinenssuget mycket påtagligt.

Även om belöningssystemet återtar sin vanliga dopaminfrisättning kommer det alltid att reagera kraftigt om det får nikotin igen. ”Återfallscigaretter” flyttar oss snabbt tillbaka på ruta ett.

Nikotinläkemedel

Rökavvänjare landet över rekommenderar nikotinläkemedel i den korta avvänjningsfasen.

– Det förhindrar att man går ner sig menar Helena Andersson, distriktssköterska och rökavvänjare på Sätila vårdcentral. Nikotinläkemedlen används i en övergångsperiod från den dag man slutar röka. De flesta slutar inom några månader. Bäst resultat får den som slutar röka i grupp eller hos en rökavvänjare. De kan också vara ett stöd om man efter en tids rökfrihet får problem att sluta med nikotinläkemedlet.

Gravid? Avstå helt från nikotin

Risken att dö i plötsligt spädbarnsdöd har minskat från hundra barn per år till trettio. I förra numret av tidskriften Doktorn berättade vi om en studie från Karolinska Institutet som visar att nästan alla dem som dör på något sätt utsatts för nikotin.

– Om alla gravida och ammande skulle undvika nikotin kanske vi nästan skulle nå en nollvision, noterade barnläkaren Hugo Lagercrantz tidigare i år.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: