Ange ditt sökord

Nära släkt löper inte ökad risk att drabbas av akut leukemi

Nära släkt löper inte ökad risk att drabbas av akut leukemi

Tidigare studier har gjort gällande att föräldrar, syskon och barn till patienter med akut leukemi (AML) löper tre gånger högre risk att än andra att drabas av sjukdomen.

Annons:

Nu visar en ny studie att detta inte stämmer.

Ingen ökad risk

Akut leukemi drabbar cirka 400 personer i Sverige varje år. Orsakerna till sjukdomen är i de allra flesta fall okända. 

Tidigare har man trott att nära släkt har löpt en ökad risk att drabbas av sjukdomen, något som nu visat sig inte stämma. Det är forskare vid Karolinska Institutet och amerikanska National Institutes of Health, NIH, som har studerat drygt 20 000 så kallade förstagradssläktingar. Förstagradssläktingar är föräldrar, syskon och barn. 

Man har kontrollerat den här förstagradsgruppen mot en så kallad kontrollgrupp med över 90 000 personer och man kunde inte se en ökad risk för akut leukemi hos släktingar till patienter med akut leukemi.

Anhöriga kan känna sig trygga

Forskarna anser att resultatet är så tydligt att man kan anse att nära anhöriga till akut leukemi-patienter kan känna sig trygga i det faktum att de inte löper ökad risk att insjukna i just akut leukemi. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: