Ange ditt sökord

Det rus som spelandet ger kan leda till att dataspelandet faktiskt minskar smärta. Foto: Shutterstock

Det rus som spelandet ger kan leda till att dataspelandet faktiskt minskar smärta. Foto: Shutterstock

Mobilspelande kan minska smärta

Att spela spel på din smartphone kan inte bara ge upphov till vissa skador i muskler och senor utan till och med påverka din förmåga att känna smärta

Annons:

Det visar en fallbeskrivning i JAMA Internal Medicine och som Läkartidningen rapporterar om i sin nätupplaga.

Spelat mycket dataspel

Fallet gällde en man i 30-årsåldern som sökte vård för kronisk värk och nedsatt rörlighet i tummen. Innan han började känna av symtomen hade mannen i långa perioder spelat dataspel på sin smartphone under 6-8 veckor.

Trots att mannen var högerhänt uppstod besvären i vänsterhanden. Orsaken var att mannen hade valt att spelat med vänster hand så att han under tiden kunde göra andra saker med högra handen.

Ingen annan orsak

Enligt fallbeskrivningen så kunde man inte ge någon annan förklaring till de besvär mannen kände av än just spelandet.

Diagnosen, ruptur (skada) i tummens långa sträcksena fastställdes med MR-undersökning och vid operation kunde man tydligt se skadan i senan mellan knogleden och handleden.

Upplevde ingen smärta

En intressant aspekt i det aktuella fallet var att smärtan och besvären enligt mannen gjorde sig till känna först efter att han spelat och inte under tiden han spelade. Författarna bakom artikeln hänvisar till tidigare studier som visat att det rus som spelandet ger är kopplat till stimulering av HPA-axeln (hypotalamus–hypofys–binjure-axeln, en koppling som kan leda till att dataspelandet faktiskt minskade själva smärtan. 

Artikelförfattarna menar att med hänvisning till detta skulle det vara intressant att forska vidare i huruvida dataspel skulle kunna spela en klinisk roll i smärtlindring.

Annons:

Källor:

Läkartidningen, Gilman L, et al. JAMA Intern Med. Epub 13 apr 2015. doi: 10.1001/jamainternmed.2015.0753

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: