Ange ditt sökord

Regelbunden motion kan hjälpa till att förebygga bröstcancer. Foto: Shutterstock

Regelbunden motion kan hjälpa till att förebygga bröstcancer. Foto: Shutterstock

Minska risken för bröstcancer – motionera!

För dig som är kvinna och i klimakteriet kan regelbunden motion minska risken att drabbas av bröstcancer.

Annons:

Det visar en fransk studie som publicerats i tidskriften Cancer Epidemiology, biomarkers & prevention. 

Regelbunden motion

Studien bygger på data från cirka 60 000 kvinnor. Kvinnorna fick själva redogöra för hur mycket de rörde på sig och man följde kvinnorna i studien under drygt åtta år.

Forskarna bakom studien menar att du varken behöver hålla på med ansträngande fysisk aktivitet eller motionera väldigt ofta. Istället är det regelbundenhet som är nyckeln till att förebygga bröstcancer med motion.

Minskar risken

Enligt studien minskar risken för invasiv bröstcancer med tio procent om du går fyra timmar i veckan eller sportar två timmar i veckan. Till och med 30 minuters promenad per dag kan vara avgörande säger en av forskarna Agnès Fournier i ett uttalande. 

Dock är det viktigt att inte upphöra att motionera, enligt forskarna minskade inte risken för cancer hos de personer i studien som de senaste fyra åren hade varit mindre fysiskt aktiva jämfört med fem-nio år tidigare.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: