Ange ditt sökord

Mycket av vitaminerna i äggen finns i äggulan, som är den fetare delen. Vitan är mer rik på protiein. Foto: Shutterstock

Mycket av vitaminerna i äggen finns i äggulan, som är den fetare delen. Vitan är mer rik på protiein. Foto: Shutterstock

Minska måttet på magen – ät ett ägg om dagen

Det visar en studie som publicerades i tidskriften Metabolism.

Annons:

Forskarna bakom studien menar att ägg kan vara bra för dig som vill minska ditt midjemått.

Tre ägg om dagen

Studien gick ut på att man lät medelålders kvinnor och män med metabolt syndrom äta tre ägg om dagen eller motsvarande mängd av något livsmedel med liknande näringsinnehåll. 

Metabolt syndrom innebär olika riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.  

Öka upptaget av nyttigt kolesterol

När man granskade resultaten efter tolv veckor visade det sig att alla deltagarna i studien hade sänkt blodfett och en högre andel av det nyttiga kolesterolet HDL.

Till Svenska dagbladet säger risk- och nyttovärderare Hanna Eneroth vid Livsmedelsverket att det finns en kontrollfunktion hos friska människor som minskar upptaget av kolesterol om du får i dig för mycket kolesterol genom maten. I måttliga mängder blir ägg därför ett nyttigt livsmedel som dessutom innehåller höga halter av högvärdigt protein. 

Äggulan fetare

Mycket av vitaminerna i äggen finns i äggulan, gulan innehåller fettlösliga vitaminer som A-vitamin och E-vitamin. Äggulan är den fetare delen medan äggvitan är mer rik på protiein.

Det kan kan skilja sig hur och vad äggen innehåller beroende på vilken typ av foder hönorna får. 

Ett ägg om dagen

När forskarna sammanställde studien konstaterades att för den som vill gå ner i vikt kan det gå bra att äta ett ägg om dagen.

Att äta ägg till frukost eller använda det i matlagningen är enligt forskarna bakom studien vid universitetet i Connecticut bara positivt för dig som vill minska bukfetman. Kombinerat med en ordentligt frukost kan du till exempel hålla dig mätt längre och minska risken för småättande vilket är positivt för ditt midjemått.

Studien publicerades 2012.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: