Ange ditt sökord

Anna Lantz, specialistläkare och docent i urologi på Karolinska Universitetssjukhuset.  Foto: Shutterstock

Anna Lantz, specialistläkare och docent i urologi på Karolinska Universitetssjukhuset. Foto: Shutterstock

Mindre risk för impotens med ny behandling mot prostatacancer

En ny metod för att behandla elakartade tumörer i prostatan studeras nu vid Karolinska Universitetssjukhuset. De studier som gjorts hittills av metoden visar på en minskad risk för impotens och urinläckage jämfört med den behandling som används idag.

Annons:

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i Sverige. Varje år avlider omkring 2 200 svenska män till följd av cancerformen.

De flesta tumörer som drabbar prostatan är godartade och behöver inte behandlas. Elakartade tumörer brukar behandlas med strålterapi eller genom kirurgi, då hela prostatakörteln tas bort. En sådan behandling ger goda möjligheter att förlänga patienternas liv, men ofta ger den biverkningar som urinläckage och impotens.

Ny metod för behandling av prostatatumörer prövas i studie

Nu kan en ny metod bli aktuell för de cancerpatienter i Region Stockholm som drabbats av behandlingskrävande prostatacancer.

–    Vi utvärderar så kallad fokalbehandling inom ramen för en randomiserad klinisk studie (en studieform där patienterna lottas till olika behandlingstyper, red anm.). Den nya metoden kommer att jämföras med de konventionella metoder vi redan använder på sjukhuset, det vill säga operation och strålning, säger Anna Lantz, specialistläkare och docent i urologi på Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Fokalbehandling är lämplig för patienter med behandlingskrävande tumörer i ett avgränsat område av prostatan. Vid en fokalbehandling behandlas enbart tumören i prostata och inte hela körteln. När omkringliggande vävnad och nerver skonas uppstår färre biverkningar.

Tekniken används bland annat i Storbritannien, Tyskland, USA och Australien. Karolinska Universitetssjukhuset är första sjukhus i Skandinavien att använda metoden med fokalbehandling, och nu utvärderas den i en studie.

Inga jämförande studier finns ännu, men de mindre studier som hittills publicerats har visat att risken att drabbas av impotens och urinläckage mer än halveras vid fokalbehandling jämfört med konventionell kirurgi.

Så går fokalbehandling till vid prostatacancer

Vid fokalbehandlingen förs nålar in via mellangården, in i prostatakörteln och placeras runt tumören. Tumörvävnaden dödas genom att elektricitet skickas mellan nålarna. Det ledera till att cellerna dör, utan att det sker någon värmeutveckling. Patienten är sövd under behandlingen men kan som regel gå hem samma dag som ingreppet utförs.

Under september genomförde Anna Lantz den första fokalbehandlingen mot prostatacancer på Karolinska Universitetssjukhuset med stöd av professor Mark Emberton som är en brittisk urolog och specialist på minimalinvasiva metoder för prostatacancer.

–    Ingreppet gick bra, helt enligt planering. Vi välkomnar nu deltagare från hela Region Stockholm för bedömning och hoppas på att öppna ytterligare en behandlings-site på Danderyds Sjukhus inom kort. Totalt kommer 184 patienter att inkluderas i studien, säger Anna Lantz.

Magnetresonanstomografi ger mer detaljerade bilder av tumören

Diagnostiken av prostatacancer har förbättrats mycket de senaste åren genom att MR, magnetresonanstomografi, kan ge mer detaljerade bilder av den exakta positionen för tumörer i prostatan. Det här är en förutsättning för fokalbehandling.

–    Det är en stor fördel att inte behöva avlägsna hela prostatan. Muskler och nerver kring körteln skonas i högre grad, vilket ger större chans till en bra funktion och livskvalitet för män som drabbats av prostatacancer, säger Anna Lantz.

Läs hela pressmeddelandet från Karolinska Universitetssjukhuset här:

Mindre risk för impotens med ny behandling mot prostatacancer på Karolinska Universitetssjukhuset – Karolinska Universitetssjukhuset (cision.com)

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: