Ange ditt sökord

Med mindfulness tror forskarna att det kan gå att förebygga psykisk ohälsa hos barnen när de växer upp. Foto: Shutterstock

Med mindfulness tror forskarna att det kan gå att förebygga psykisk ohälsa hos barnen när de växer upp. Foto: Shutterstock

Mindfulness kan ha en långsiktigt positiv effekt på barns psykiska hälsa

Svenska forskare ska studera om mindfulness på lång sikt kan ha en positiv effekt på barns psykiska välmående.

Annons:

Studien kommer att inkludera 1 000 barn i södra Sverige och leds av Jan Sundquist, professor och forskningsledare vid Centrum för primärvårdsforskning.

Utvärderingar före och efter

Tanken är att av de tusen skolbarn som deltar i studien är hälften en kontrollgrupp. Genom olika utvärderingar före och under året efter att barnen tränat mindfulness kommer man att mäta effekterna. 

Därefter kommer barnen att följas upp till arton års ålder för att forskarna ska kunna se om barnen får färre psykiska diagnoser.

Vill hitta en förebyggande metod

Intresset för mindfulness har Jan Sundqvist fått genom sitt arbete som distriktläkare. Till Sveriges radio menar han att det är erfarenheterna från mottagningen som fått honom att intressera sig för mindfulness. 

Jan Sundqvist hoppas att man genom forskning ska kunna hitta en metod som fungerar och som kan förebygga oro, ångest och depressioner. Hypotesen man arbetar utifrån är att mindfulness, som innebär att man tränar upp koncentration och uppmärksamhet för att vara i nuet, kan hjälpa.

Minska sårbarheten

Eftersom barnen kommer att följas under en längre tid hoppas man se resultat som att sårbarheten för att insjukna i psykisk ohälsa under tonåren minskar. 

Men även om studien med andra ord kommer att pågå under en längre tid tror Jan Sundqvist att man redan på kort sikt kommer att kunna se resultat som ökad koncentration, minskade sömnbesvär och minskad oro. Forskarna tror också att självkänsla och inläningsförmåga kommer kuna förbättras. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: