Ange ditt sökord

En halv miljon svenskar bedöms vara feta. Foto: Shutterstock

En halv miljon svenskar bedöms vara feta. Foto: Shutterstock

Miljoner till forskning om fetma

Övervikt påverkar vår hälsa negativt och kostar varje år samhället stora summor. Ett nytt forskningsprojekt ska förhoppningsvis förbättra möjligheten identifiera dig som riskerar att drabbas av följdsjukdomar.

Annons:

EU och EFPI, som är en europeisk sammanslutning av läkemedelsföretag, kommer att satsa 140 miljoner kronor på den här forskningen. Det är ett internationellt projekt som leds av forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

För tidig död

3 miljarder kronor per år, det är vad vårdinsatserna kring fetma beräknas uppgå till i Sverige. Det säger professor Ulf Smith vid Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande. Ulf Smith är den professor som leder projektet.

I den summan räknar man in de många problem som uppstår till följd av fetma. Fetma innebär en risk för tidig död, något som förvärras av alla de följdsjukdomar som personer med fetma riskerar att drabbas av. Det hela blir även ett samhällsekonomiskt problem och är därför viktigt att forska kring.

Allvarliga sjukdomar

En halv miljon svenskar bedöms vara feta och av dessa drabbas cirka 70 procent av allvarliga sjukdomar.

Vanliga sjukdomar, som är en följd av övervikten, är till exempel typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Forskarnas mål är att tidigare kunna lokalisera personer som har risk för att drabbas av dessa svåra följdsjukdomar.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: