Ange ditt sökord

Derek Fidyka som tidigare arbetade som brandman beskriver upplevelsen som att födas på nytt. Foto: BBC

Derek Fidyka som tidigare arbetade som brandman beskriver upplevelsen som att födas på nytt. Foto: BBC

“Mer imponerande än när människan gick på månen”

För första gången någonsin 

Annons:

har en patient som tidigare varit helt förlamad från midjan och nedåt  återfått känsel och rörelse i benen. Det tack vare näsceller och en revolutionerande behandling.

Patienten, som är en man, är den första person i världen som återfått rörelseförmågan efter en så svår förlamning. Mannen, som heter heter Darek Fidyka, förlamades i samband med ett knivöverfall för fyra år sedan då han blev huggen i ryggen. Läkarna ansåg att chansen att han skulle få tillbaka känseln var mindre än en procent.

Bihåleinflammation låg bakom genombrottet

Darek Fidyka hade i ett tidigare skede gått med på att transplantera en speciell sorts celler (OEC) från näsan som främjar återväxten av nerver. Försök har visat att OEC kan bygga en bro som hjälper till att återkoppla avskurna nerver, i det här fallet patientens ryggmärg. 

På grund av en bihåleinflammation kunde man dock inte ta celler från näsan utan den här speciella typen av celler, som inte är stamceller, fick istället hämtas via hjärnkirurgi. 

Specialdesignade luktceller

Man specialodlade cellerna som stimulerar nervibrerna att förnya sig själva förnyar sig själva och de fördes in i ryggraden tillsammans med ytterligare en uppsättning celler som fungerade som byggnadsställningar där OEC-cellerna kunde förnya sig. 

Själva tekniken, att reparera skadade nervfibrer med celler från näsan kommer från brittiska forskare. Professor Geoffrey Raismans, University College London, som står bakom forskningsgenombrottet förklarar att det man har gjort är att  etablera en ny princip, att nervfibrer kan växa tillbaka och återställa funktioner,

Ett halvår

Ungefär ett halvår efter operationen, som genomfördes i Polen 2012, började Darek Fidyka, som till vardags jobbade som brandman, känna av smärta från ett liggsår på höger fot. Han började även känna av muskler när han fick sjukgymnastik. 

Efter ett och ett halvt år var resultatet från den revolutionerande metoden uppenbar, Derek Fidyka kunde känna sina ben, muskler i hans vänstra lår växte och han återfick förmågan att röra nederdelen av kroppen. Själv beskriver Darek Fidyka det som att bli återfödd. 

“Mer imponerande än att en människa gick på månen”

Från att ha blivit diagnostiserad med den mest allvarliga formen av ryggmärgsskada som vanligtvis ger livslång förlamning kan nu Derek Fidyka med hjälp av en gåstol ta sig runt. Nu hoppas man att experimentet ska kunna upprepas och sedan vetenskapligt fastställas att det fungerar på fler liknande fall.

Till tidningen The Independent säger Geoffrey Raisman att han tror att dörren nu har öppnats för att kunna behandla ryggmärgsskador som kommer att få patienter att kunna lämna rullstolarna. Att kunna hjälpa fler förlamade tillbaka till ett liv ingen trodde var fysiskt möjligt är för Geoffrey Raisman “mer imponerande än att en människa gick på månen”.

Annons:

Källor:

The independent, Panorama (BBC), The Telegraph, University College of London

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: