Ange ditt sökord

För att tillföra D-vitamin, jod och selen bör vi också äta mer fisk, enligt de nya kostråden från Livsmedelsverket. Foto: Shutterstock

För att tillföra D-vitamin, jod och selen bör vi också äta mer fisk, enligt de nya kostråden från Livsmedelsverket. Foto: Shutterstock

Mer D-vitamin i Livsmedelsverkets nya kostråd

Vuxna bör äta mer D-vitamin, det konstateras i nya nordiska riktlinjer som nyligen presenterades i Köpenhamn.

Annons:

De rekommendationer som tagits fram av forskare från de nordiska länderna blir utgångspunkt för myndigheternas fortsatta arbete kring kostfrågor i de nordiska länderna. De nya förändringarna innebär bland annat att kosten ska innehålla mer D-vitamin

Mer D-vitamin

Att få i sig tio mikrogram D-vitamin per dag har tidigare bara gällt små barn, gravida och äldre. Från och med nu kommer man även rekommendera att vuxna får i sig tio mikrogram per dag. Samtidigt höjer man rekommendationen för äldre till 20 mikrogram och bakgrunden är enligt Livsmedelsverket ny forskning som visar på positiva effekter av D-vitamin.

D-vitamin får vi i oss via

  • solljus
  • fet fisk
  • ägg
  • kött

Grönsaker, fullkorn och fisk

I arbetet att göra det lättare för människor att hålla vikten och minska risken för diabetes och hjärtkärlsjukdom kommer även andra, nya, riktlinjer. Man rekommenderar att vi äter mer fullkorn, grönsaker, frukt och bär som tillför vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som ger lite energi i förhållande till volymen. 

För att tillföra D-vitamin, jod och selen bör vi också äta mer fisk, enligt de nya kostråden.

Typer av fett och kolhydrater

En ytterligare åtgärd i kampen att förebygga hjärtkärlsjukdomar, övervikt och fetma att rekommendera ett minskat intag av salt och socker. De nya riktlinjerna betonar även vilken typ av fett och kolhydrater som bör ätas snarare än hur mycket.

Livsmedelsverket lyfter fram till exempel raps- och olivolja, mjuka matfetter och fullkorn.

Underlätta för konsumenten

Livsmedelsverket säger själva att de nya riktlinjerna i stora drag inte är revolutionerande men att de är viktigt att få en helhetsbild baserad på forskning.  Irene Mattisson på Livsmedelsverket hoppas att den nya vetenskapliga genomgången ska underlätta för konsumenten att hitta rätt i djungeln av kostråd.

Irene Mattsson säger i ett uttalande att “nu vet vi att det finns en gedigen vetenskaplig bakgrund. Jag hoppas att vi ska nå ut med våra råd baserade på de här rekommendationerna så att de kan slå igenom“.

Första genomgången på nio år

Genomgången och uppdateringen som nu är genomförd av ett hundratal forskare, främst från de nordiska länderna, är den första som gjorts på nio år. De nya kostråden har tagits emot med blandade reaktioner, särskilt förespråkarna av olika former av dieter har ifrågasatt några av de nya kostråden.

Livsmedelsverket planerar att implentera de uppdaterade kostråden under nästa år. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: