Ange ditt sökord

Medicin för ledgångsreumatism kan vara effektivt mot bröstcancer

Medicin för ledgångsreumatism kan vara effektivt mot bröstcancer

En forskningsstudie visar att bröstcancer skulle kunna behandlas med medicin som idag används mot ledgångsreumatism (RA).

Annons:

Genom att använda mikrodialysteknik på musmodeller av human bröstcancer visar professor Charlotta Dabrosin och hennes medarbetare vid Linköpings universitet att substanserna i RA-medicin påverkar både cancercellerna och makrofagerna (ätarcellerna) i cancern så att utsöndringen av det inflammatoriska proteinet IL-1 förändras.

Studien visar en tidigare okänd mekanism vid bröstcancer mellan det kvinnliga könshormonet östrogen och det vanligaste läkemedlet mot ledgångsreumatism, tamoxifen, och studien har publicerats i vetenskapliga tidskriften Cancer Research.

Linfrön har delvis samma inverkan

Av studien framgick att även linfrö och vissa växtöstrogener från linfrö delvis har samma verkan, medan annat växtöstrogen genistein, som finns i sojaprodukter, inte har några effekter alls på bröstcancertillväxt. Vad gäller det inflammatoriska proteinet IL-1 berättar Charlotta Dabrosin:

– IL-1 kan blockeras med naturligt förekommande IL-1 Ra, en substans under namnet Kineret används mot ledgångsreumatism. Vår studie ger ett underlag för att man även skulle kunna behandla bröstcancer med denna medicin. Innan vi kan göra det krävs dock kliniska prövningar som visar att det är effektivt och säkert för patienter med bröstcancer.

Vad gäller naturliga ämnen och kosttillskott poängterar Carlotta Dabrosin att man ska undvika kosttillskott med östrogenlika ämnen när man har drabbats av bröstcancer. Genistein, som då finns i sojaprodukter, kan även till och med ha liknande effekter som östrogen och riskerar att hejda tillfrisknandet och motverka behandlande mediciner.

När det kommer till linfrö poängterar Charlotta Dabrosin att det återstår att visa att det är säkert för patienter innan man kan göra några generella rekommendationer.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: