Ange ditt sökord

Nio av tio personer i undersökningen har efter diagnos fått behandling med en mask och maskin (så kallad CPAP) som ger luft när de sover.  Foto: Shutterstock

Nio av tio personer i undersökningen har efter diagnos fått behandling med en mask och maskin (så kallad CPAP) som ger luft när de sover. Foto: Shutterstock

Många svenskar har sömnapné utan att veta om det – är du drabbad?

En ny svensk-dansk undersökning visar att så många som 400 000 svenskar har sömnapné, man slutar andas i sömnen, utan att veta om det. Trots att det finns symtom diskuterar man inte dessa med läkare men många som väl gör det och diagnostiserats upplever att de fått livet tillbaka.

Annons:

Att du lider av sömnapné upptäcks många gånger i samband med att du känner dig extremt trött och orkeslös, nedstämd eller retlig. Sömnapné kan upptäckas av någon i din närhet eftersom man inte nödvändigtvis själv märker av snarkningar, andningsuppehåll eller korta uppvaknanden.

Sömnapné utan att veta det

Undersökningen omfattar fler än 5 000 svenskar och danskar med sömnapné, sömnbesvär eller en partner med något av dessa tillstånd. Bland de svenskarna som diagnostiserats med sömnapné angav 69 procent att de aldrig kände sig utvilade när de vaknade på morgonen. Majoriteten, 58 procent, var ständigt trötta på jobbet. Många var lättirriterade och på dåligt humör samt hade koncentrationssvårigheter och minnesstörningar. Ungefär var sjätte person, 17 procent, angav också depressionsliknande symptom.

Trots att man känner sig ständigt trött, hängig och därmed även är i riskzonen för följdsjukdomar diskuterar man sällan med sin läkare kring dessa symptom. Även om anhöriga är oroliga och vaknar av att partnern har andningsuppehåll och försöker få luft väljer man ändå att inte diskutera detta med läkare. När man diagnostiserats upplever däremot många att de har då fått livet tillbaka och i många fall ångrar man att man inte gått till läkare tidigare.

Anhöriga påverkas

Även partners till personer med sömnapné upplevde konsekvenser av sjukdomen; majoriteten upplevde problem med sin egen nattsömn och över hälften upplevde även oro över partners hälsa. Resultatet blev att även partnern blev irriterad och ofta trött på arbetet.

Sömnapnén gick dessutom ut över mångas samliv och nästan var tredje person behövde till och med sova i ett annat rum. Det uppstod också en oro hos både patienten med sömnapné och hos partnern när de skulle köra bil i trött tillstånd.

Förknippas med snarkning

Sömnapné förknippas ofta med snarkning vilket också är ett vanligt symptom. Andningsuppehållen uppträder uteslutande under natten och kan ske vid 100-tals tillfällen under en enda natt.

I undersökningen deltog 1 198 svenskar med sömnbesvär, varav 45 procent visar tecken på sömnapné utan att vara medvetna om det då de inte har diagnostiserats.  Nästan var tredje person av dem har andningsuppehåll under natten och en del vaknar till och med upp och kippar efter andan eller kan inte få luft. Detta bekymrar också de allra flesta partners.

Kan betäcknas som en folksjukdom

Sömnapné kan betecknas som en folksjukdom, det säger Jan Hedner, professor på Department of Sleep Medicine, Respiratory Medicine and Allergology, Sahlgrenska University Hospital, och ledande expert på området. Jan Hedner konstaterar i ett uttalande att med förbättrad diagnos och behandling har hälsoläget vid sömnapné förbättrats avsevärt under de senaste åren.

Samtidigt menar Jan Hedner att man har en lång väg att vandra och att sömnapné fortfarande i alltför många fall är odiagnostiserad och att detta behöver förändras. Den aktuella undersökningen visar tydligt att symptom och konsekvenser kan vara betydande och att mycket står att vinna i en tidig och komplett behandling menar Jan Hedner.

Önskar större fokus på odiagnosticerade personer

Gert Grundström, ordförande för Apnéföreningen i Stockholm, önskar större fokus på att hitta de många patienter som har sömnapné utan att veta det. Gert Grundström menar att obehandlad sömnapnésyndrom kan orsaka dramatiska förändringar i människors liv och att det därför är det djupt oroande att så många svenskar har sömnapné utan att veta det.

Den genomsnittliga tiden till första läkarundersökning vid sömnapné är lång. Undersökningen visar att trots de många konsekvenser och bekymmer så väntade mer än var tredje svensk med sömnapné i minst fem år innan de pratade med en läkare om symptomen. De flesta blev lättade över att få sin diagnos och majoriteten önskar att de hade tagit kontakt med en läkare tidigare. Hälften av alla partners önskar att de hade pressat sin partner mer för att få dem att besöka en läkare.

Upplever bättre ork

Nio av tio personer i undersökningen har efter diagnos fått behandling med en mask och maskin (så kallad CPAP) som ger luft när de sover. Undersökningen visar att 61 procent av de tillfrågade personerna efter behandling nu får en god nattsömn och att 74 procent upplever mindre trötthet.

I många fall upplever de bättre ork och koncentration och var tredje känner att de har fått ett nytt liv, något som även partnern håller med om i många fall.

Fakta: Vanliga symtom vid sömnapné

  • Du är onormalt trött på dagtid.
  • Du känner dig inte utsövd.
  • Du somnar vid oväntade tillfällen, t.ex. framför TV:n eller vid ett trafikstopp.
  • Du har korta uppvaknanden på natten.
  • Du märker att du går upp i vikt.
  • Du behandlas med flera blodtryckssänkande läkemedel.
  • Du behöver kissa på natten.
  • Du har minskad sexlust.
  • Du har ofta huvudvärk, framförallt på morgonen.

Är du orolig eller känner igen dig, kontakta läkare om inte annat för att utesluta eventuella andra sjukdomar. Sover du tillsammans med någon våga även föra en dialog om du upptäcker att den personen har någon av ovanstående symtom.

Fakta: Sömnapné och hjärt-kärl sjukdomar

Att regelbundet drabbas av apnéer varje natt påverkar hjärtat i stor utsträckning, och dess syresänkningar påverkar hjärtat negativt. Andningsuppehållen bidrar till lägre syresättning än normalt vilket har skadlig inverkan på kroppen och framförallt hjärtat som måste jobba hårdare för att syresätta kroppen under apnéerna. Svårare sömnapné innebär en ökad risk för att utveckla högt blodtryck och även andra hjärt-kärl sjukdomar.  Detta beror på att hjärtat måste jobba hårdare på natten, istället för att få möjlighet att vila, och både stresshormoner och blodtrycket ökar. Det kan också resultera i att personen får ett högt blodtryck under dagen. Högt blodtryck, hypertoni, är bidragande till ökad risk för andra hjärt-kärl sjukdomar och stroke.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Sommartid 2020 : Så påverkas din kropp av sommar- och vintertid
30 mars, 2020 Sömn & Stress

Sommartid 2020 : Så påverkas din kropp av sommar- och vintertid

Två gånger årligen ställer vi om klockan vilket innebär...

Kvinnor och män kan drabbas olika av sömnapné
20 februari, 2020 Sömn & Stress

Kvinnor och män kan drabbas olika av sömnapné

Många studier visar samband mellan sömnapné och hjärt-k...

Sömnproblem – vanligaste orsakerna
14 februari, 2020 Sömn & Stress

Sömnproblem – vanligaste orsakerna

Sättet vi ser på sömn har förändrats och så även våra s...

Annons:
”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”

”Digital sömnhjälp förändrade mitt liv”

I dagens 24-timmars samhälle är det inte konstigt att m...

Stresshantering – 10 tips hur du hanterar stress
28 maj, 2020 Sömn & Stress

Stresshantering – 10 tips hur du hanterar stress

Att kunna hantera sin stress är en framgångfaktor som k...

Index visar: Svenskarna lever i obalans
18 december, 2019 Sömn & Stress

Index visar: Svenskarna lever i obalans

Många svenskar lever obalanserade liv, det visar ett ba...

Annons:
Vi behöver skratta mer!
17 december, 2019 Bättre liv

Vi behöver skratta mer!

Det kan vara svårt för forskare att bortse från något s...

Snarkutredning direkt i din mobil
3 december, 2019 Sömn & Stress

Snarkutredning direkt i din mobil

Obehandlad snarkning kan leda till besvär som högt blod...

Snarkare drabbas av skador i gomseglet
3 december, 2019 Kvinnans hälsa

Snarkare drabbas av skador i gomseglet

För dig som snarkar finns det en risk att med tiden dra...

Snarkningar kan vara allergi
3 december, 2019 Luftvägarna & Allergi

Snarkningar kan vara allergi

När våren kommer lider många av nästäppa. Säsongsallerg...

Annons:
Ny rapport: Psykisk ohälsa toppar lång sjukfrånvaro
25 november, 2019 Sömn & Stress

Ny rapport: Psykisk ohälsa toppar lång sjukfrånvaro

Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till långv...

Läsa sig till god hälsa
13 november, 2019 Alternativbehandling

Läsa sig till god hälsa

Läkare och författare Jonas Moström menar att läsning ä...

Var fjärde anställd kvinna har sömnbesvär
10 september, 2019 Sömn & Stress

Var fjärde anställd kvinna har sömnbesvär

Var fjärde kvinna som är anställd har problem med sömne...

Annons:
Sömnapné kan påverka ditt blodtryck – viktigt att få hjälp!
10 september, 2019 Hjärta & Kärl

Sömnapné kan påverka ditt blodtryck – viktigt att få hjälp!

Sömnapné är en folksjukdom som påverkar hela kroppen. ...

Koppling mellan sömnlängd och hjärtinfarkt
10 september, 2019 Hjärta & Kärl

Koppling mellan sömnlängd och hjärtinfarkt

En hjärtstudie påvisar nya fynd om att det finns ett sa...

Störd sömn gör oss sjuka
10 september, 2019 Sömn & Stress

Störd sömn gör oss sjuka

Det är inte bara hjärnan som behöver sömn. På natten äg...

Vad är skillnaden mellan sömnig och trött?
10 september, 2019 Sömn & Stress

Vad är skillnaden mellan sömnig och trött?

Trötthet är ett vanligt symtom och i en familjeläkares ...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten