Ange ditt sökord

Årets pollensäsong väntas snart komma igång på allvar och som pollenallergiker är det viktigt att börja medicinera i god tid. Foto: Shutterstock

Årets pollensäsong väntas snart komma igång på allvar och som pollenallergiker är det viktigt att börja medicinera i god tid. Foto: Shutterstock

Många pollenallergiker oroliga – viktigt med medicinering i tid

Pollensäsongen har kommit igång och i år kan det vara extra viktigt att som pollenallergiker tänka på medicinering till följd av den rådande pandemin. Smarta hem-produkter kan även bidra till att minska lidandet för pollenallergiker.

Annons:

Årets pollensäsong beräknas komma igång på allvar under april/maj månad.

Oroliga för att gå till jobbet

Många pollenallergiker är oroliga om man ska kunna gå till jobbet eller röra sig ute eftersom de direktiv som kommer från myndigheterna är att stanna hemma så fort du känner symtom som skulle kunna tyda på covid-19. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan pollenallergi och covid-19. Därför menar Astma- och allergiförbundet att det är viktigt att sköta allergimedicineringen. Har medicineringen effekt kan du dra slutsatsen att dina symtom sannolikt beror på allergin och inte covid-19.

– Vi får många frågor från folk som vill göra rätt för sig. Det är viktigare än någonsin att man inte slarvar med sin medicinering. Det finns receptfri medicin och om den inte hjälper är det viktigt att man får hjälp i primärvården, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet till TT. 

Ta allergimedicin i förebyggande syfte

Pollensäsongen har kommit igång och den förväntas ta fart under april månad och beroende på hur varmt det kommer att bli så kommer även björkpollen snart att öka. Många som jobbar i samhällsbärande funktioner vill kunna jobba och inte behöva stanna hemma dels på grund av obehandlad allergi men även på grund av att man inte riktigt vet om man har covid-19 eller pollenallergi.

Därför är det hög tid att börja ta medicin i förebyggande syfte innan pollensäsongen, med bland annat björkpollen som besvärar många, kommer igång på allvar. Generellt började årets säsong ändå tidigt, bland annat uppmättes höga halter hassel och al så tidigt som i mitten av januari.

Smarta hem-produkter kan minska lidandet för pollenallergiker

Man beräknar att var fjärde svensk är allergiska mot pollen och när högsäsongen nu nalkas börjar många också märka av symtom som rinnande näsor, irriterade ögon och kliande hals. Ny teknik har fått allt fler användningsområden och smarta produkter för hemmet kan hjälpa även den som lider av pollenallergi.

Realtidsinformation, analytisk data samt insikter om rådande luftkvalitet kan vara till hjälp för att minska andelen dålig luft man andas.

Följ luftkvaliteten i hemmet

Tado, som gör smarta klimatkontroller för hemmet, har utvecklat sin app till att inte bara ge användaren möjlighet att styra värme och kyla i hemmet utan även ge insikter när det kommer till luftkvaliteten både inne och ute. Som användare kan man hemifrån spåra vilken typ av föroreningar och vilka sorters pollen som finns i luften man andas in. På samma gång kan du få handfasta råd om när man bör ventilera i hemmet eller när det är läge att hålla fönster stängda.

I appen kan du se hur luftkvalitetsnivån (Air Quality Index, AQI) utanför ditt hem ser ut för tillfället och agera därefter med hjälp av informationen i appen. Därtill visar den pollenprognoser för att underlätta det dagliga livet.

– Våra användare är precis som allmänheten bekymrade och vill veta vad som finns i luften de andas in. Våra smarta termostater, appar och vår mjukvara är alla utvecklade för att leverera det perfekta inomhusklimatet som är komfortabelt, energismart och självklart även hälsosamt, förklarar Christian Deilmann, medgrundare och produktchef på Tado.

Fyra tips för en mer hälsosam hemmamiljö som kan minska allergibesvär:

  1. Dammtorka och dammsug ofta. Damm kan vara lika irriterande som pollen eller gräs. Därför är det viktigt att du gör en rejäl vårstädning hemma.
  2. Rensa din luftkonditioneringsapparat eller värmepump om du äger en sådan. Detta eftersom damm och pollen älskar att bo där.
  3. Håll dina fönster stängda för att undvika allergener i huset. Vill du ventilera huset görs det med fördel på morgonen, när koncentrationen av pollen i luften är på de lägsta nivåerna.
  4. Genom att få till den bästa temperaturen och miljön hemma kan du minska allergisymptomen. Övervaka luftfuktighetsnivån inomhus, mest optimalt är om den befinner sig mellan 40 och 60 procent. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: