Ange ditt sökord

Många KOL-drabbade utan diagnos

Många KOL-drabbade utan diagnos

Fler än en halv miljon svenskar är drabbade av den kroniska lungsjukdomen KOL. Nu visar det sig att åtta av tio drabbade inte får diagnos.

Annons:

Det är Hjärt-Lungfonden som presenterar de nya beräkningarna som skulle innebära att över 400 000 svenskar lever med KOL utan att få behandling.

Tidig diagnos viktigt

Kjell Larsson är professor i lungmedicin vid Karolinska institutet och även vice ordförande i det forskningsråd som Hjärt-Lungfonden har.

I ett uttalande bekräftar han vikten av att tidigt ställa diagnos; “för dem som tidigt får sin diagnos kan sjukdomsförloppet bromsas”. KOL är enligt Hjärt-Lungfonden den enda dödliga folksjukdom där dödligheten fortfarande ökar.

Åtta av tio utan diagnos

Ett enkelt andningstest, så kallad spirometri, kan avslöja om du är drabbad av KOL. Spirometriutrustning finns på majoriteten av de svenska vårdcentralerna men man anser från Hjärt-Lungfonden att det trots detta görs alldeles för få spirometritester.

Staffan Josephsson är generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden och säger att inte bara behöver vården bli bättre på att utföra spirometritester utan man måste även forska mer kring KOL för att på så sätt förebygga sjukdomen bättre.

Som ett led i kampen mot KOL satsar Hjärt-Lungfonden på att under augusti på olika vis uppmärksamma KOL och på det sättet samla in pengar till vidare forskningsprojekt. Målet, från Hjärt-Lungfonden, är satt till att halvera antalet dödsfall i sjukdomen. 

Mer läsning:

Nedan: Lungor angripna av KOL.

Bilden illustrerar vad som händer när lungorna angrips av KOL.

Illustratör: Kjell Eriksson

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: