Ange ditt sökord

Många drabbas av hjärtstopp på jobbet

Många drabbas av hjärtstopp på jobbet

Av de kring 10 000 svenskar som varje år drabbas av hjärtstopp inträffar det inte alltför sällan på arbetsplatsen.

Annons:

Det är Hjärt-Lungfonden som under september uppmärksammar plötsligt hjärtstopp där hjärt-lungräddning och hjärtstartare kan rädda liv.

Vill du lära dig hjärt- och lungräddning? Ladda ner beskrivning som .pdf och skriv ut!

hjart-lungraddning-logupplost.pdf (116kb)

Dåligt med hjärtstartare på arbetsplatser

Många arbetsplatser har såväl brandsläckare som första hjälpen-lådor (är du osäker på hur eller var ni har detta på din arbetsplats? Kolla med kollegor, skyddsombud eller chefen!) däremot är det färre platser som har hjärtstartare.

De senaste åren har bland annat taxibilar och offentliga platser som gallerior och flygplatser utrustats med hjärtstartare. Hjärt-lungfonden anser att även de flesta arbetsplatser borde utrustas med hjärtstartare.

SMS effektivt

En annan väg att gå är att via SMS påkalla uppmärksamheten hos vanliga människor som har hjärt-lungräddningsutbildning, när det inträffar ett hjärtstopp.

Det har Södersjukhuset och Karolinska institutet testat i ett forskningsprojekt. Ett larm går ut till personer med utbildning i hjärt-lungräddning samtidigt som en ambulans larmas. Om den som får sitt sms finns i närheten kan han eller hon välja att hjälpa till.

Resultatet av projektet visade inte bara att privatpersonerna ofta var framme före ambulansen utan även att i så mycket som 56 procent av fallen som rörde riktiga hjärtstopp var en privatperson på plats hos den drabbade.

Man utvärderar nu om man ska gå vidare med möjligheten att använda privatpersoner som förlängning i samband med hjärtstopp och i väntan på att ambulans dyker upp.

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: