Ange ditt sökord

Mat har alltid haft en stor betydelse i Klaras liv och på frågan om vad mat betyder för henne blir svaret först att det kurrar i magen.  Foto: Shutterstock

Mat har alltid haft en stor betydelse i Klaras liv och på frågan om vad mat betyder för henne blir svaret först att det kurrar i magen. Foto: Shutterstock

Att Klara skulle ta sig hela vägen till finalen, och vinna, det började hon inte ana förrän en bit in i säsongen.  Foto: Shutterstock

Att Klara skulle ta sig hela vägen till finalen, och vinna, det började hon inte ana förrän en bit in i säsongen. Foto: Shutterstock

Vinsten har redan resulterat i den kokbok som vinnaren får ge ut, Sydamerika – min matpassion.  Foto: Shutterstock

Vinsten har redan resulterat i den kokbok som vinnaren får ge ut, Sydamerika – min matpassion. Foto: Shutterstock

Mästerkocken Klara Lind: Det är mitt drömprojekt!

Klara Lind vann tidigare i år Sveriges mästerkock och i en öppenhjärtlig intervju pratar Klara om passionen för mat, hur näthat och sociala medier påverkar henne, vad som ska hända i framtiden och vilket projekt som skulle ligga henne riktigt varmt om hjärtat.

Annons:

Klara Lind visste redan innan hon började sin resa i årets säsong av Sveriges Mästerkock vad det innebar att vara med i en tv-produktion. Men att hon skulle ta sig hela vägen till finalen, och vinna, det började hon inte ana förrän en bit in i säsongen. Med sin första kokbok och nya erfarenheter i bagaget är Sveriges senaste mästerkock redo att ta sig an världen.

Kurrar i magen

Mat har alltid haft en stor betydelse i Klaras liv och på frågan om vad mat betyder för henne blir svaret först att det kurrar i magen. Det är ett spontant och ärligt svar för Klara tycker om mat, och hon älskar att laga mat. Matlagningen är inte bara en passion, det är hennes egen terapeutiska stund i livet. Att vara med i en av Sveriges största tv-produktioner med fokus på matlagning var därför något av en utmaning.

– Jag kan ta konstruktiv kritik men ibland, eftersom matlagning är så viktigt för mig, tog jag det personligt det kan jag erkänna. Däremot vet jag att en del tittare uppfattade mig som empatilös, kall och kanske lite hård och kaxig. Jag tror att en del av min raka attityd, som jag menar att det är, kommer från att jag i mina år arbetat inom restaurangbranschen. Där är det givet att vara rak i kommunikationen och det tog jag med mig in i programmet. Jag tycker ändå jag skildras rätt men jag hade ju också erfarenhet sedan tidigare att vara med i tv.

Försöker skaka av sig

För Klara har alltid varit en teaterapa berättar hon och när en gammal arbetskollega sökte folk till dokusåpan The Bachelor Sverige så gav hon till slut med sig och ställde upp. Det gjorde att Klara till viss del var beredd på vad det innebär att vara med i tv men att hon däremot fått ta emot så mycket hat för att ha medverkat i ett matlagningsprogram, det var hon inte beredd på.

– Under programmets gång men särskilt efter vinsten exploderade det bara. Det var allt från att jag var tjock eller dryg till att jag kallades hora och rena hot. Hot anmäler jag såklart men de där andra kommentarerna, de är nästan värre. Även om det är både män och kvinnor som skriver så är det faktiskt mest kvinnor och de har åsikter om mig som person, inte om det jag gör. Jag försöker skaka av mig det och jag har fått otroligt mycket uppbackning och stöd också men om jag har en dålig dag lägger jag bort mobilen.

Sydamerika – min matpassion

Klara menar att hon definitivt tycker det är viktigt att prata om näthat och hur klimatet på nätet är och att hon absolut står för girlpower men att hon, i samband med vinsten i Sveriges mästerkock, ändå vill fokusera på matlagningen. Det var det hon ställde upp för och det är det hon vill arbeta vidare med just nu. Vinsten har redan resulterat i den kokbok som vinnaren får ge ut, Sydamerika – min matpassion.

– Jag är uppvuxen i Costa Rica och Guatemala så det sydamerikanska köket är en del av mig. Med min kokbok vill jag visa svenska folket att sydamerikansk och latinamerikansk mat är mycket mer än tacos och fredagsmys. Jag tror vi kommer att se en trend framöver att intresset för sydamerikansk mat kommer att öka. Att få göra en bok är stort, tanken har ju slagit mig redan innan men nu blev det verklighet. Boken är en del av mig och med bilder och recept jag tycker om så hoppas jag ju att andra ska bli inspirerade också.

Favoritreceptet i boken är ett recept på ceviche, en riktig smakupplevelse menar Klara som även tipsar om efterrätten tres leche. För Klara ska mat, och måltider, helst vara sent på kvällen och med många inblandade. Det blonda håret och de blåa ögonen till trots märks det att det bor en eldig, driven och passionerad sydamerikan i Klara.

– Jag tänkte inte att jag kunde vinna Sveriges mästerkock förrän en bit in i säsongen. Men när det väl gick upp för mig, då är jag driven. Det är viktigt att vara en god förlorare men jag tar för mig och jag vet vad jag gör. Jag är bäst när jag får göra det jag är bäst på och det står jag för.

Drömprojektet – jobba med äldre och mat

I den närmaste framtiden ligger  en rad projekt planerade men ett drömprojekt är att jobba med mat på äldreboenden. Klara minns att hon och en vän brukade gå med nyplockade blommor och blåbär till ålderdomshemmet där en nära släkting bodde och dela ut dessa till de boende. Minnet av att få en tallrik med blåbär och mjölk kunde leva länge hos de äldre.

– Det vore en dröm att få jobba med just mat och äldre, att ta fram matpassionen hos äldreboenden och låta de boende få smaka mat som inte bara är ”standard”. Vem vet, det kanske är något jag gör längre fram!

Slutligen har Klara några råd till andra unga tjejer om de råkar ut för något på nätet, eller i verkligheten.

– Försök skaka det av dig, så gott du bara kan. Ta en paus från sociala medier. Jag vet att det låter svårt men det är värt det. En liten semester för att koppla av, vill du ändå hålla på med mobilen spela ett spel eller något. Men ta en paus från alla intryck och kanaler och oavsett om det är i livet eller på mobilen, har du inget snällt att säga säg ingenting alls. Det har hjälpt mig väldigt mycket och uttrycket ”hata hat, laga mat” är en bra sammanfattning av hur jag vill leva! 

Här kan du följa Klara på Instagram @klarasmat 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: