Ange ditt sökord

Att drabbas av torra slemhinnor i underlivet kan vara jobbigt både fysiskt och psykiskt men är något som faktiskt kan behandlas. Foto: Shutterstock

Att drabbas av torra slemhinnor i underlivet kan vara jobbigt både fysiskt och psykiskt men är något som faktiskt kan behandlas. Foto: Shutterstock

Lokal behandling kan lindra besvär med torra och sköra slemhinnor

Uppstår irritation och klåda lätt i underlivet? Drabbas du av sveda när du ska kissa, urinläckage eller flytningar i underlivet?

Annons:

Då är risken stor att du har drabbats av torra slemhinnor och när det kommer till torra och sköra slemhinnor är kvinnor i klimakteriet överrepresenterade. Det finns dock hjälp som är effektiv.

Klimakteriet, östrogenbrist och torra slemhinnor

Ett vanligt symtom i samband med klimakteriet är minskningen av östrogen. Minskningen av östrogen leder förutom till de symtom som är beskrivna ovan även till värmevallningar, plötslig hjärtklappning, sömnproblem men även till nervositet, retlighet, depression och minskad sexlust. I samband med östrogenbristen förlorar huden och slemhinnorna sin elasticitet och fuktighet och det leder till torra slemhinnor.

Många kvinnor under klimakterieåren lider påtagligt av torra slemhinnor men väldigt få kopplar detta samman med den hormonella förändringen i kroppen. Torra slemhinnor som drabbar underlivet kan leda till svårighet med sex och det i sin tur ökar stressnivån. Till skillnad från mäns problem med erektion anses kvinnors minskade sexlust i samband med klimakteriet och torra slemhinnor vara mer tabu. Men det finns behandling som tur är.

Det är också vanligt att äldre kvinnor kan få upprepade urinvägsinfektioner på grund av sköra slemhinnor. Läkemedelsverkets rekommendationer vid återkommande urinvägsinfektioner hos äldre kvinnor är bland annat att använda lokal östrogenbehandling.

Behandling av torra slemhinnor i underlivet

En ofta rekommenderad behandling av torra slemhinnor är lokalt applicerat östrogen eller östrogenfri fuktgel ifall problemet inte beror på östrogenbrist eller att kvinnan vill undvika östrogen av någon anledning. Fördelen med lokal behandling är att dosen östrogen är så låg att den inte ökar risken för cancer som östrogenbehandling med tabletter kan ge. På marknaden finns idag Ovesterin, som kräm eller vagitorier, Vagifem som vagitorier och Oestring som vaginalt inlägg. Vagitorier kallas den beredningsform man använder för att tillföra läkemedel till slidan.

En behandling med östrogen innebär att man ersätter den minskade mängd könshormon som kroppen själv ska producera. Hormoner i läkemedelsform, östrogenet i medicinen, stärker slemhinnan i underlivet och hjälper till att lindra besvären som uppkommer vid torra slemhinnor.

Det finns även en så kallad peroral behandling, Oestriol, som är en tablett. Det finns dock en liten risk för att peroral behandling kan leda till blödningar och man rekommenderar därför många gånger i första hand lokalbehandling.

Östrogenfri lokal behandling

Om orsaken till besvär med torra slemhinnor inte orsakas av östrogenbrist eller att kvinnan inte vill eller kan använda östrogen finns det östrogenfria alternativ till lokal behandling med östrogen.

Den östrogenfria gelen kan användas i kombination med lokal östrogenbehandling.

Våga föra dialog med din läkare om torra slemhinnor i underlivet

Att drabbas av torra slemhinnor i underlivet kan vara jobbigt både fysiskt och psykiskt och är något som faktiskt kan behandlas. Genom att tala med sin läkare och se över de alternativ som finns öppnar man upp för en högre livskvalitet.

Som vid all medicinsk behandling är det viktigt att man följer ordinationer och håller en kontinuerlig uppföljning med sin läkare för att undvika komplikationer och problem.

Tips vid torra och sköra slemhinnor

Alla som någon gång haft torra och sköra slemhinnor vittnar om att det är jobbigt. Både fysiskt men också psykiskt eftersom det är en av de där frågorna som allmänt anses som lite ”pinsamt”. Men, det finns ingen anledning att bita ihop och lida.

Om du har känt igen dig i symtomen så prata med din läkare/gynekolog så man kan hitta orsak och även behandling som kan hjälpa just dig.

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: