Ange ditt sökord

Lite smuts bara bra för barnen

Lite smuts bara bra för barnen

Man har sett att tarmfloran hos barn i Sverige har förändrats, medan barn i Estland (där inte lika många barn har allergier) har en bakteriesammansättning som fanns hos våra barn på 60-talet.

Annons:

Forskare Bengt Björkstén säger i Dagens Medicin, att överdriven renlighet inte är till gagn för hälsan. Istället visar studier att en rikt varierad tarmflora skyddar mot allergi. Han berättar även att amning självklart är positivt. Men vill man att svenska kvinnor ska bröstmata sina barn ska man använda ärliga argument och det finns ingen vetenskap som visar att amning skyddar mot allergi, fortsätter han.

Bra att stoppa tappad napp i munnen

Enligt nya rön som beskrivs i Dagens Medicin, kan föräldrar genom att rengöra tappad napp i sin egen mun, halvera risken för barnet att utveckla astma och allergi vid tre års ålder. Mer data behövs dock för att förstå bakgrunden till resultaten.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: