Ange ditt sökord

Dagens medicin utser årligen baserat på en rad kriterier. landets bästa sjukhus. Foto: Shutterstock

Dagens medicin utser årligen baserat på en rad kriterier. landets bästa sjukhus. Foto: Shutterstock

Att Linköping även i år utsågs till bästa universitetssjukhus beror bland annat på att man kombinerat goda medicinska resultat med bra tillgänglighet. Foto: Shutterstock

Att Linköping även i år utsågs till bästa universitetssjukhus beror bland annat på att man kombinerat goda medicinska resultat med bra tillgänglighet. Foto: Shutterstock

Landets bästa sjukhus utsedda – fjolårets vinnare behåller förstaplatsen

Dagens medicin har än en gång rankat landets bästa sjukhus och fjolårets vinnare behåller även i år förstaplatsen som Sveriges bästa universitetssjukhus.

Annons:

Vinnaren är nämligen Universitetssjuhuset i Linköping som även 2012 och 2014 utsågs till bästa universitetssjukhus. Uppgifterna i bästa sjukhusets sammanställning baseras i huvudsak på uppgifter från 2014

Ingen slump

Till Dagens medicin säger vårddirektör Ditte Pehrsson-Lindell att det är jätteroligt att Universitetssjukhuset i Linköping även i år toppar listan. Ditte Pehrsson-Lindell konstaterar samtidigt att framgången inte är någon slump.

Ditte Pehrsson-Lindell som själv utsågs till årets kvinnliga ledare i vården 2014 menar att man på universitetssjukhuset arbetar idogt och enträget med ett kontinuerligt förbättringsarbete då det är ett ständigt arbete med att utveckla vården.

Finns tydliga utmaningar

Att Linköping även i år utsågs till bästa universitetssjukhus beror bland annat på att man kombinerat goda medicinska resultat med bra tillgänglighet, noggranhet med vårdhygien samt haft koll på ekonomin. Samtidigt står man inför utmaningar och en av de allra tydligaste är att Linköpings universitetssjukhus precis som många andra sjukhus försöker komma till rätta med överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter. Bakom överbeläggningarna ligger bland annat brist på sjuksköterskor och att färdigbehandlade patienter blir kvar på sjukhuset.

Till Dagens medicin säger Ditte Pehrsson-Lindell att det bland annat handlar om att få till processerna kring flödet till och från sjukhuset och att patienerna vårdas på rätt enhet och vårdnivå. Ditte Pehrsson-Lindell tror att man till exempel kan arbeta mer för att hitta nya lösningar för personer som är färdigbehandlade.

Arbete gav resultat

Ditte Pehrsson-Lindell var tidigare centrumchef för barn- och kvinnocentrum i regionen. I kvalitetsregistrets mätningar av skador i bäckenbotten i samband med förlossning hade den verksamheten bottenbetyg. Men man “knirkade” sig uppåt som Ditte Pehrsson-Lindell uttrycker det och ser att arbetet gav resultat.

Den inställningen är något Ditte Pehrsson-Lindell vill att hela sjukhuset ska ha och hon hoppas att Linköpings universitetssjukhus även fortsättningsvis ska visa en positiv utveckling i kvalitetsarbetet.

Bästa sjukhusen – hela listan

Bästa universitetssjukhus 2015

 1. Universitetssjukhuset i Linköping
 2. Norrlands universitetssjukhus
 3. Sahlgrenska universitetssjukhuset
 4. Universitetssjukhuset Örebro
 5. Karolinska universitetssjukhuset
 6. Skånes universitetssjukhus
 7. Akademiska sjukhuset

Bästa mellanstora sjukhus 2015

 1. Länssjukhuset Ryhov
 2. Hallands sjukhus Varberg
 3. Blekingesjukhuset
 4. Vrinnevisjukhuset
 5. Södersjukhuset, Stockholm
 6. Länssjukhuset i Kalmar
 7. Lasarettet i Ystad
 8. Skellefteå lasarett
 9. Karlskoga lasarett
 10. Örnsköldsviks sjukhus
 11. Centrallasarettet Växjö
 12. Värnamo sjukhus

Bästa mindre sjukhus 2015

 1. Oskarshamns sjukhus
 2. Lasarettet i Motala
 3. Capio S:t Görans sjukhus
 4. Bollnäs sjukhus
 5. Avesta lasarett
 6. Norrtälje sjukhus
Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: