Ange ditt sökord

Mer än hälften av alla femåringar uppges använda surfplattor idag. Foto: Shutterstock

Mer än hälften av alla femåringar uppges använda surfplattor idag. Foto: Shutterstock

Låt inte barn under fyra år använda surfplattor

Att låta små barn använda surfplattor är inte bra för barnens utveckling.

Annons:

Det säger den välkände barnläkaren och professorn i pedatrik, Hugo Lagercrantz, till P4 Kalmar.

Inte innan fyra år

Statistik från Svenskarna och Internet (.SE-stiftelsen) visar att 36 procent av barn mellan tre och fyra år använder surfplattor dagligen.

Hugo Lagercrantz menar att introducera surfplattor till barn under fyra år kan påverka barnens utveckling.

Språk och emotionell utveckling

Det finns kritiska röster, bland annat i USA, som redan tidigare har gått ut och varnat för riskerna med surfplattor och den negativa effekt dessa kan ha på barns utveckling.

Hugo Lagercrantz menar i intervjun att användandet av surfplattor hos barn som är under fyra år bland annat kan påverka språk- och emotionell utveckling negativt och att det inte heller är bra för arbetsminnet.

Begränsad tid

Det är först vid fyra års ålder och över som barn kan behärska mera och att det då är lämpligt med användandet av surfplatta. Men även då bör man enligt Hugo Lagercrantz se till att begränsa användandet och att som förälder och anhörig vara med.

Enligt staitstiken använder mer än hälften av barn från fem år och uppåt surfplattor idag. Även internetanvändandet kryper längre ner i ålddarna, idag använder 70 procent av landets fyraåringar internet någon gång ibland jämfört med 40 procecnt för bara fyra år sedan (rapporten baseras på 2013).

Annons:

Källor:

P4 Kalmar

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: