Ange ditt sökord

Världen över pågår forskning för att bättre förstå covid-19. Forskare i Sverige hoppas att ett välkänt läkemedel mot prostatacancer även skulle kunna hjälpa covid-19 patienter. Foto: Shutterstock

Världen över pågår forskning för att bättre förstå covid-19. Forskare i Sverige hoppas att ett välkänt läkemedel mot prostatacancer även skulle kunna hjälpa covid-19 patienter. Foto: Shutterstock

Läkemedel mot prostatacancer testas mot covid-19

Forskare menar att ett läkemedel som används vid prostatacancer även skulle kunna användas för att behandla patienter med covid-19. Då läkemedlet påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, hoppas man kunna korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård.

Annons:

– Målet är att läkemedlet ska minska mängden coronavirus som kan ta sig in i lungcellerna genom att det motverkar processen bakom ett enzym, säger Andreas Josefsson som leder studien. Han är gruppledare vid Wallenberg Center för Molekylär Medicin, Umeå universitet och specialistläkare i urologi vid Region Västerbotten och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Man har sett att risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 har visat sig vara markant högre för män än för kvinnor. Läkemedlet Enzalutamid blockerar signaleringen av manligt könshormon, testosteron, vilket i sin tur påverkar ett enzym, som man tror tar sig in i cellerna och skadar lungorna. Bland män som behandlas med liknande läkemedel mot sin prostatacancer har betydligt färre drabbats av covid-19 än hos jämförbara grupper, enligt data från Italien. En annan möjlighet är att testosteronet i sig gör att immunförsvaret hos män är sämre på att hantera en coronainfektion och att läkemedlet påverkar även detta.

Man genomför studien på frivilligt inneliggande patienter som vårdas för covid-19, men som inte kräver intensivvård. Patienterna kommer att få läkemedlet i tablettform under fem dagar då de följs noga. Behandlingsresultaten ska sedan jämföras med en kontrollgrupp.

Annons:

Källor:

Umeå universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: