Ange ditt sökord

Världen över pågår forskning för att bättre förstå covid-19. Forskare i Sverige hoppas att ett välkänt läkemedel mot prostatacancer även skulle kunna hjälpa covid-19 patienter. Foto: Shutterstock

Världen över pågår forskning för att bättre förstå covid-19. Forskare i Sverige hoppas att ett välkänt läkemedel mot prostatacancer även skulle kunna hjälpa covid-19 patienter. Foto: Shutterstock

Läkemedel mot prostatacancer testas mot covid-19

Forskare menar att ett läkemedel som används vid prostatacancer även skulle kunna användas för att behandla patienter med covid-19. Då läkemedlet påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, hoppas man kunna korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård.

Annons:

– Målet är att läkemedlet ska minska mängden coronavirus som kan ta sig in i lungcellerna genom att det motverkar processen bakom ett enzym, säger Andreas Josefsson som leder studien. Han är gruppledare vid Wallenberg Center för Molekylär Medicin, Umeå universitet och specialistläkare i urologi vid Region Västerbotten och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Man har sett att risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 har visat sig vara markant högre för män än för kvinnor. Läkemedlet Enzalutamid blockerar signaleringen av manligt könshormon, testosteron, vilket i sin tur påverkar ett enzym, som man tror tar sig in i cellerna och skadar lungorna. Bland män som behandlas med liknande läkemedel mot sin prostatacancer har betydligt färre drabbats av covid-19 än hos jämförbara grupper, enligt data från Italien. En annan möjlighet är att testosteronet i sig gör att immunförsvaret hos män är sämre på att hantera en coronainfektion och att läkemedlet påverkar även detta.

Man genomför studien på frivilligt inneliggande patienter som vårdas för covid-19, men som inte kräver intensivvård. Patienterna kommer att få läkemedlet i tablettform under fem dagar då de följs noga. Behandlingsresultaten ska sedan jämföras med en kontrollgrupp.

Annons:

Källor:

Umeå universitet

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: