Ange ditt sökord

När man lider av tvångsmässig sexualitet påverkar det livskvalitet och vardagen negativt. Foto: Shutterstock

När man lider av tvångsmässig sexualitet påverkar det livskvalitet och vardagen negativt. Foto: Shutterstock

Läkemedel mot alkoholism vid sexmissbruk

Man har testat ett läkemedel som används vid alkoholmissbruk på män som lider av tvångsmässig sexualitet, så kallat sexmissbruk. Resultaten är lovande och större studie planeras.

Annons:

– Det vore mycket positivt med fler möjligheter till behandling av tvångsmässig sexualitet. Eftersom tillståndet har likheter med andra typer av missbruk, är det inte ologiskt om läkemedel som dämpar begäret efter alkohol också kan ha effekt på sexmissbruk, säger Jussi Jokinen, professor i psykiatri vid Umeå universitet.

Tvångsmässig sexualitet, ofta kallat sexmissbruk, betyder av individen har en sexuell upptagenhet som är så pass tidskrävande att den är svår att kontrollera och leder till försämrad livskvalitet och lidande. Man beräknar att omkring tre till sex procent drabbas så det är ett relativt vanligt, men många gånger dolt tillstånd. Det finns begränsat med forskning och få fungerande läkemedel.

Forskning har visat att tvångsmässig sexualitet har likheter med andra typer av beroende. Man har bland annat kunnat se kopplingar till både stressreglering och systemet för ”lyckohormonet” oxytocin. Läkemedlet Naltrexon verkar genom att påverka belöningssystemet i hjärnan. Nu har behandlingen för första gången studerats vid tvångsmässig sexualitet. Under fyra veckor fick 20 män med tvångsmässig sexualitet som hade sökt vård vid den specialiserade kliniken ANOVA vid Karolinska Universitetssjukhuset, läkemedelsbehandling med en rekommenderad maximal dygnsdos. Patienterna fick sedan uppskatta sin sexuella upptagenhet och tvångsmässigt sexuella beteende med ett specifikt självskattningsformulär.

Mindre sexuell upptagenhet

Resultaten visar att deltagarna rapporterade en signifikant mindre sexuell upptagenhet under behandlingen och effekten bedömdes vara stor. När man sedan gjorde ytterligare mätningar fyra veckor senare, utan läkemedelsbehandling, kunde man åter se en ökning av den sexuella upptagenheten. Detta tyder på att Naltrexon kan ha symtomlindrande effekt utan att ge alltför svåra biverkningar.

– Det är för tidigt att dra långtgående slutsatser eftersom studien var relativt liten och saknade kontrollgrupp. Men resultaten är så pass lovande att vi nu siktar på att gå vidare med en större studie. Sexmissbruk är förknippat med skam och många drar sig för att söka behandling genom psykoterapi, dessutom är tillgången till psykoterapi otillräcklig. Därför är det värdefullt med fler alternativ, säger studiens förstaförfattare Josephine Savard, specialistläkare i psykiatri och doktorand vid Umeå Universitet.

Hjälplinje

Om man känner att man har tappat kontrollen över sin sexualitet finns hjälplinjen Preventell 020-66 77 88

Annons:

Källor:

Umeå universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: