Ange ditt sökord

Läkemedel för psoriasis

Läkemedel för psoriasis

Psoriasis är den vanligaste, livslånga hudsjukdomen i Sverige förutom eksem. En tredjedel av patienterna drabbas också av psoriasisartrit, värk i lederna. Forskarna börjar nu komma de ärftliga faktorerna på spåren och nya biologiska läkemedel förbättrar behandlingen.

Annons:

– En kvarts miljon människor i Sverige lider av psoriasis, från lätta till svåra symtom, säger Mona Ståhle, professor på Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Sjukdomensmittar inte utan är ärftlig.

Psoriasis är ganska vanlig i Skandinavien och Europa, men förekommer inte så ofta i Asien eller Sydamerika. Forskningen har ännu inte kommit så långt att gentest kan erbjudas för att få veta om man bär på arvsanlagen. Normala varianter av flera olika gener ligger bakom förloppet, inte enstaka, helt förstörda gener. Faktorer i omgivningen samverkar i viss mån med genetiken. Negativa faktorer som kopplats till psoriasis är rökning, övervikt och stress.

Okänt varför psoriasis uppstår

Den yttersta orsaken till varför sjukdomen uppkommer är okänd, men en het genkandidat är HLA-C som styr hur kroppen reagerar mot främmande ämnen.
– HLA-C-genen är viktig att matcha vid transplantationer, säger Mona Ståhle. Förut fokuserade läkarna bara på huden som problemområde för psoriasis. Numera förstår vi att det är en sjukdom som omfattar hela immunsystemet, men att den yttrar sig i form av inflammation på huden och i leder. Ett samband mellan svår psoriasis och risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar har också upptäckts på senare tid.
Hos unga patienter är ofta halsinfektioner en utlösande faktor. Har man psoriasis i familjen kan det därför vara god idé att se upp med halsfluss och sätta in antibiotika. För medelålders är det istället vanligt att sjukdomsdebuten är förknippad med en livskris. Utslagen i huden kan börja i hårbotten och sedan dyka upp på armbågar och knän. Denna milda form av psoriasis behandlas med mjukgörande kräm och om man inte är alltför blek i huden är solljus välgörande.

– Vi behandlar mild psoriasis med D-vitaminliknanade krämer och kortisonkrämer som dämpar inflammationen. Vid svårare besvär är det tablettbehandling som gäller. Tillskott i form av A-vitaminpiller kan hjälpa. Ett cellgift, Methotrexate, har använts i decennier och kan tas om patienten har en normal leverfunktion. En akutlösning är medlet cyklosporin som skruvar ner immunsystemet och främst ordineras för att förhindra avstötningar efter transplantationer. Cyklosporin ges oftast bara en kort period eftersom patienten riskerar påverkan på njurfunktionen.

Värk i lederna och nya läkemedel

I cirka 30 procent av fallen utvecklas psoriasisartrit, vilket betyder att inflammationen sprids och patienten får värk i lederna. Sedan 2004 finns de så kallade biologiska läkemedlen att skriva ut för behandling av svår psoriasis och psoriasisartrit. Lever man hälsosamt kan det bidra till att kroppen svarar bättre på behandling.
– De biologiska läkemedlen (Enbrel, Remicade och Humira) innehåller förhållandevis stora, aktiva komponenter som proteiner eller antikroppar. De förändrar immunförsvaret hos patienten och fungerar i många fall förvånansvärt bra.
Men det finns också risker med att behandlas med biologiska läkemedel. Före påbörjad behandling undersöks ifall patienten bär på latent tuberkulos. Tbc och allehanda småinfektioner kan nämligen blossa upp när medicinen påverkar immunsystemet i onormal riktning.
-Vi lutar oss mot erfarenheter från behandlingen av patienter med ledgångsreumatism. Där har läkarna använt biologiska läkemedel i tio år. En berättigad fråga är nämligen: Får man cancer av det här? Tumörer kanske lättare undslipper immunsystemets kontroller då dessa mediciner finns i omlopp. Därför letar vi aktivt efter tecken på till exempel hudcancer, och alla biverkningar rapporteras till ett nationellt register, säger Mona Ståhle.
Den nya generationen läkemedel mot psoriasis och psoriasisartrit kommer också att vara biologiska men av en annan typ. De ska förhoppningsvis sikta in sig enbart på angripen vävnad och skona resten av kroppen.

Sugfiskar

En gammal metod med ursprung från Turkiet kan vara aktuell för psoriasispatienter som vill pröva något annorlunda. Den går ut på att man badar med ”sugfiskar”, garra rufa, eller rödaktig sugbarb av karpsläktet. Vid behandlingen av psoriasis med sugfiskar avlägsnas lösa hudflagor och dessutom påstås att fiskarna kan injicera det aktiva ämnet ditranol i huden.
– Det låter inte troligt att en fisk skulle ha substansen ditranol tillgänglig i munnen, menar Mona Ståhle. Jag hittar inget om detta i litteraturen. Ditranol är en syntetisk variant av ett ämne som ursprungligen kallades Goa-puder och som utvanns ur barken från ett sydamerikanskt träd. Den positiva effekten av att bada med sugfiskarna i Turkiet kan också förklaras av andra saker, patienterna reser till solen, sköter om sig och stressar av.
Micanol heter krämen som innehåller ditranol och den säljs receptfritt på apoteket. Ditranolen har emellertid den nackdel att huden och kläderna missfärgas.

klicka här »för att läsa om hur Kenneth Eriksson håller sin psoriasisartrit i schack.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Allt om vårtor
29 januari, 2016 Hud & Hår

Allt om vårtor

En vårta är en liten utväxt på huden som orsakas av vir...

Petekier (röda utslag)
15 januari, 2016 Hud & Hår

Petekier (röda utslag)

Petekier är små röda utslag som är millimeterstora punk...

Nagelsvamp – orsak, symtom och behandling
25 januari, 2016 Hud & Hår

Nagelsvamp – orsak, symtom och behandling

Om dina naglar infekteras till följd av exempelvis värm...

Annons:
Så njuter du säkert av vårsolen
22 april, 2020 Cancer

Så njuter du säkert av vårsolen

Sol och värme och kanske en paus i en annars kaotisk ti...

Var du bor avgör om du får bäst behandling vid psoriasis
13 januari, 2020 Hud & Hår

Var du bor avgör om du får bäst behandling vid psoriasis

För att få tillgång till bäst vård och behandling för p...

Studie: Fler än hälften överlever svår hudcancer
30 september, 2019 Cancer

Studie: Fler än hälften överlever svår hudcancer

Över hälften av de patienter som drabbats av svår hudca...

Annons:
Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den
9 juli, 2019 Hud & Hår

Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den

Många av oss vet redan att det är viktigt att skydda os...

Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis
9 juli, 2019 Hud & Hår

Riktlinjer ska ge bättre och mer jämlik vård vid psoriasis

Tusentals fler med psoriasis kan nu få tillgång till my...

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?
26 juni, 2019 Hud & Hår

Hudvård för olika hudtyper – vilken hudvård passar din hudtyp?

För att du lättare ska kunna veta hur du ska vårda och ...

Euromelanoma-veckan 2019 – remissfria besök till hudspecialister
15 maj, 2019 Cancer

Euromelanoma-veckan 2019 – remissfria besök till hudspecialister

Om du har en hudfläck eller andra hudförändringar som d...

Annons:
Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker
2 april, 2019 Diabetes

Allt om diabetesfötter – viktig kunskap för dig som är diabetiker

För den som har diabetes uppstår inte sällan problem me...

Så skyddar du dig mot vårsolen – och njuter samtidigt!
27 mars, 2019 Hud & Hår

Så skyddar du dig mot vårsolen – och njuter samtidigt!

Våren är här och då är det extra skönt att solen tittar...

Så tyder du dina hudfläckar
11 juli, 2018 Hud & Hår

Så tyder du dina hudfläckar

Hudcancer ökar mest av alla cancerformer i landet och v...

Annons:
Solen –  så påverkas vår kropp
11 juli, 2018 Hud & Hår

Solen – så påverkas vår kropp

Solen, denna älskade himlakropp som betyder så mycket f...

Sol och värme kan utlösa rosacea – tips på hur du kan skydda dig
11 juli, 2018 Hud & Hår

Sol och värme kan utlösa rosacea – tips på hur du kan skydda dig

För den som drabbas av rosacea kan sol och varmare väde...

Så solar du säkert
10 juli, 2018 Cancer

Så solar du säkert

Huden har ett naturligt solskydd – lär dig använda det ...

Insektsbett – tips och råd!
9 juli, 2018 Bättre liv

Insektsbett – tips och råd!

När värmen stiger kryper också små vänner i naturen fra...

Annons:

Har du tagit bort leverfläckar eller födelsemärken någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq