Ange ditt sökord

Mycket talar för att långvarig sömnstörning är en bidragande orsak till utbrändhet. Foto: Shutterstock

Mycket talar för att långvarig sömnstörning är en bidragande orsak till utbrändhet. Foto: Shutterstock

Lägre stressnivåer ger dig längre sömn

Idag vet de flesta att stressar man mycket under lång tid och hamnar i obalans med sömn, rörelse och kost, så kan man bli sjuk. Man ser dock att även vardagsstress har negativa effekter på återhämtningen, i form av sämre sömneffektivitet. Lösningen på problemet är att lära sig att stänga av oro och ältande.

Annons:

Sömnen utgör en kraftfull återhämtningsmekanism som berör i stort sett alla biologiska och psykologiska funktioner i kroppen. Minskad sömn leder till sänkt anabolism (uppbyggnad av kroppens funktioner) och ökad katabolism (nedbrytning av kroppens funktioner). I ett stressperspektiv leder kort och störd sömn till förhöjda kortisolnivåer (stresshormon), insulinintolerans och förhöjda lipidnivåer (fettvärden).

Orsak till utbrändhet

På senare år har man börjat förstå vidden av dessa processer och i framtiden kan sömn komma att användas som aktiv behandling mot en rad sjukdomar. Mycket talar för att långvarig sömnstörning är en bidragande orsak till utbrändhet/utmattningssyndrom.

Man kan stressa så mycket som helst om man bara sover bra, menar Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet. Men när stress slår ut återhämtningen i form av sömn, då blir det ett problem. Vid långvarig stress får man fler uppvaknanden och tar ofta längre tid på sig att somna, det vill säga kortare och mindre effektiv återhämtning. Stress kan alltså blockera den så viktiga återhämtningen som vi behöver för vår hälsa.

Sämre återhämtning vid mycket stress

Vid kraftig stress under lång tid, utbrändhet eller kronisk stress har man en sämre återhämtning. Men när dessa individer har fått hjälp och behandling, krävs endast något år för att de åter ska ha samma nivå av effektiv sömn som en frisk person. Tiden det tar att somna är åter runt tio minuter, istället för i genomsnitt 28 minuter, som det tar för en kroniskt stressad individ. Sömneffektiviteten, det vill säga antal uppvaknanden är också nere på normalnivå igen. Stress har alltså en tydlig biologisk effekt på sömnen. 

Det många kanske inte känner till är att även vanlig vardagsstress påverkar återhämtningen negativt, säger Torbjörn Åkerstedt. Om man jämför en individ som känner sig stressad inför att gå till tandläkaren eller för att hinna med att avsluta ett arbetsprojekt i tid, med någon som inte känner sig stressad, ser man att sömneffektiviteten skiljer sig åt. 

Lägre stressnivåer ger längre sömn

Den med låg stressnivå sover längre tack vare snabbare insomning och effektivare sömn. Man ser att det tar cirka 10-15 minuter för den personen att hamna i den viktiga djupsömnen och få den återhämtning som behövs, medan det tar runt 28 minuter för personen med måttlig stress. 

Oförmågan att stänga av oro verkar vara nyckeln och avgörande, påpekar Torbjörn Åkerstedt. Kan man stänga av oro och ältande kan man klara nästan allt.

Hjälp att sluta ”grubbla”

Gå gärna någon meditationskurs eler använd dig av en CD för att komma igång. Träna, ta promenader, att jogga eller andra former av träning ger ofta lugn och mindre oro; med ”positivitetshormoner” som bonus. Yoga är bra för kropp och själ och många upplever mindre ”brus” bland tankarna.

Att läsa en bok, sticka/virka, trädgårdsarbete eller annan kreativ syssla kan också skapa mer balans. Försök att stanna upp och förändra tankarna när du märker att de är negativa och du har kommit in i en tankeloop av ältande. Sök hjälp av din läkare om du känner att det har gått för långt med dina sömnproblem. Bland annat KBT (kognitiv beteendevetenskap) kan ge god hjälp.

Källor: www.stressforskning.su.se, Läkartidningen nr 17 2004

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: