Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka

Kvinnor löper lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och att dö av det än män i samma ålder. Det gäller oavsett var i världen de lever, visar en studie som omfattar 27 länder.

Annons:

Första världsomfattande studien

Den första världsomfattande studien om skillnader mellan kvinnor och män när det gäller att drabbas av hjärtinfarkt och stroke visar på ett mer gynnsamt riskfaktormönster hos kvinnor. Framförallt var det färre kvinnor som rökte, men de hade också lägre blodtryck och bättre blodfetter.

Friska kvinnor utan tidigare hjärt-kärlsjukdom mer benägna än män att använda förebyggande medicinering, ha ett välkontrollerat blodtryck och undvika rökning.

Sverige enda västeuropeiska land som ingår

Drygt 160 000 män och kvinnor i 27 länder har deltagit i studien, som tar upp riskfaktorer, behandling och andelen som drabbas av hjärtinfarkt och stroke, samt hur det går för dem som drabbas. Deltagarna har följts under drygt tio år.

Sverige är det enda västeuropeiska land som ingår. Drygt 4 000 av deltagarna kommer från Göteborg och Skaraborg.

Ingen uppenbar diskriminering

Det uttrycks ofta oro för att kvinnor med hjärt-kärlsjukdom behandlas mindre intensivt än män, vilket i så fall skulle kunna ha en negativ inverkan. Forskarna bakom den aktuella studien menar dock att det inte handlar om diskriminering.

– Vi tolkar det som att kvinnor inte förefaller vara diskriminerade och att det snarare är så att kvinnor har mindre uttalade förändringar i kranskärlen och därmed inte behöver lika intensiv behandling, säger Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och medförfattare till studien.

Studien visar att män med exempelvis hjärtinfarkt oftare fick invasiv behandling, som ballongvidgning eller by-passoperation. Trots det klarade sig kvinnorna bättre från en ny hjärtinfarkt.

Fattig eller rik spelar avgörande roll

Den stora skillnaden i prognos efter hjärtinfarkt ligger i stället mellan fattiga och rika länder. För både män och kvinnor i låginkomstländer som Bangladesh, Indien och Pakistan dör ungefär 40 procent inom 30 dagar efter en hjärtinfarkt eller stroke.

Motsvarande andel för höginkomstländer som Sverige och Kanada är under 10 procent.

Annons:

Källor:

Göteborgs universitet

Vetenskaplig artikel: Variations between women and men in risk factors, treatments, cardiovascular disease incidence, and death in 27 high-income, middle-income, and low-income countries (PURE): a prospective cohort study

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: