Ange ditt sökord

Kvinna mitt i livet

Kvinna mitt i livet

Med Alexandra Charles i spetsen riktar 1,6 miljonerklubben hela sin uppmärksamhet mot kvinnan mitt i livet. Mottot är inspiration och information. –Vi är bra på mer än bara passa barnbarn, menar klubbens ordförande Alexandra Charles.

Annons:

– Det var länge sedan jag stängde dörren till nattklubben och tassade ut i gryningsljuset, säger Alexandra Charles. Det har hänt en del sedan dess. Alexandra Charles engagemang är sedan flera år tillbaka vikt för ”kvinnan mitt i livet” – helt och fullt. Det började som en het diskussion om orättvisor inom vård och omsorg och landade 1998 i 1,6 miljonerklubben. En landsomfattande verksamhet med syfte att informera och inspirera kvinnan som står mitt i livet. Ämnen som hälsa, juridik och ekonomi får stor uppmärksamhet.

– En kvinna förklarade att hon var förvånad över att inte ha blivit kontaktad av oss på 1,6 miljonerklubben. Hon hade minsann det och mer där till på banken, berättar Alexandra Charles. I själva verket avser 1,6 miljoner det antal kvinnor i Sverige som fyllt 45 det år klubben startade. Enligt Alexandra Charles är det en grupp som ingen riktigt räknar med. Vare sig det gäller konsumtion, arbete eller kompetens.

–Jag brinner för att kvinnor som fyllt 50 skall synas, att all samlad kunskap, visdom och livslust ska få vingar. Det handlar inte om att bibehålla något slags ungdomsideal, det handlar om att ta var på en fantastisk livserfarenhet, säger hon.

Erfarenhet spar energi

Hon riktar skarp kritik mot Leif Pagrotskys förslag om att 70-åringar borde kliva av sina styrelseuppdrag av åldersskäl.

– När man är ung är man visserligen djärvare men alltför sällan tänker man efter före. Det hör till sakens natur, säger hon sakta. Hon menar att händelser sker igen, att man under årens lopp står inför liknande situationer, att historien upprepar sig. Då spar erfarenheten pengar, kraft och energi.

–Se bara vem Stenbeckkoncernen valde som styrelseordförande – en 69-årig PG Gyllenhammar, ler hon.

Nakenbilder för forskning

Medlemmar ur klubbens kärntrupp har figurerat i en rad olika debattsammanhang under åren. Frågorna är brännheta och saknar ännu konkreta svar:

Stämmer de att kvinnor och män bemöts och behandlas olika i det akuta skedet av en hjärtinfarkt? Drabbas kvinnor av benbrott i onödan av den enkla anledning att sjukdomen benskörhet inte prioriteras? Mycket av den forskning som vården litar till har utförts enbart på män, har det någon praktisk betydelse?

På Sveriges första centrum för genusforskning står man redo att bedriva mer intensiv forskning i syfte att kartlägga till könsskillnader i vården. Resurserna är dock små.

–Anslagen är för få och de kan av ekonomiska skäl inte bedriva forskningen i den omfattning de önskar, berättar Alexandra Charles. För att dra sitt strå till stacken släpper 1,6-miljonerklubben almanackan ”Kalenderflickorna” där alla intäkter går oavkortat till genusforskning.

Lill Lindfors, Birgitta Stubbing och Grynet Molvig är några av de lättklädda månadsdamerna. Birgitta Stubbing, 70 år, meddelar Svensk Damtidning att hon trots en mycket lång modellkarriär aldrig poserat utan kläder förut. Före premiären i oktober råder stort hysch-hysch kring bilderna.

Över hela landet

Med tonvikt på kvinnors hälsa håller 1,6-miljonerklubbens kontinuerligt seminarier tillsammans med inbjudna föredragshållare, forskare och läkare över hela landet. Man arrangerar flera aktiviteter i hälsans tecken och anordnar kurser i till exempel yoga och avslappning.

Att kärntruppen som tillstor del utgörs av kvinnor som ägnat hela sitt yrkesliv åt konst, teater och musik sätter en tydlig prägel även på aktivitetsutbudet. Teaterkvällar, musikarrangemang och konstaktiviteter.

– Det är lika viktigt är fånga det positiva i livet, menar Alexandra Charles. Till hösten tillkommer seminarieämnen som ekonomi och juridik.

– Själv var jag inte alls intresserad av ekonomi under studietiden – jag var ju latinare med intresse för musik, kultur och språk, ler Alexandra Charles. Hon poängterar betydelsen av att ha överblick över den egna ekonomiska situation och de juridiska förutsättningar som finns om något skulle hända.

–Många kvinnor som blir ensamma står utöver sorgen också inför en helt ny situation, kunskap inom dessa område bidrar trygghet, menar Alexandra Charles.

Stor uppslutning

När 1,6-miljonerklubben gästar Bok och biblioteksmässan i Göteborg går det inte att ta miste på intresset. Passerande mässdeltagare får ta omvägar för att passera montern där Alexandra Charles och Malena Ivarsson presenterar nya boken Om Kärlek.

– Många unga tror att när man blir äldre så ”fadar kärleken ut och dör” men vi vet att det inte är så, kärleken har ingen ålder, säger Alexandra Charles. I boken Om Kärlek skriver
ett tjugotal starka, framgångsrika kvinnor om var sitt mycket betydelsefullt minne.

På nästa sida får vi följa Lill Lindfors, Lill Babs och Solveig Ternströms väl valda ord under en kort sekvens mitt i livet, texterna kommer från 1,6-miljonerklubbens första bok Kvinnan mitt i livet.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: