Ange ditt sökord

Kunskaperna inom livsmedelshygien är undermåliga bland skolungdomar.  Foto: Shutterstock

Kunskaperna inom livsmedelshygien är undermåliga bland skolungdomar. Foto: Shutterstock

Kunskapsbrist kring mathygien ökar risk för matförgiftning

Med kunskaper inom hygien, förvaring och tillagning kan matförgiftning många gånger undvikas. Det är framförallt bland unga som det råder kunskapsbrist kring livsmedel och dess hantering, något som kan ändras genom mer hemkunskap i skolan. 

Annons:

Det framkommer i en avhandling från Uppsala Universitet. 

Dåliga kunskaper kring hur livsmedel ska hanteras

Enligt Livsmedelsverket drabbar matförgiftning runt en halv miljon svenskar varje år. För att minimera riskerna med matförgiftning ska livsmedel som fisk, köttfärs och fågel hanteras med försiktighet. Det gäller allt ifrån hur det ska förvaras till hur det hanteras och sedan tillagas. Den aktuella avhandlingen visar däremot på att kunskaperna inom livsmedelshygien är undermåliga bland skolungdomar. 

I studien som låg till grund för avhandlingen visste exempelvis inte var femte niondeklassare att kyckling alltid måste vara genomstekt. Nästan hälften visste inte heller att man inte ska smaka på rå köttfärs eller att rekommenderad kylskåpstemperatur är +4 grader. 

Skolan har viktig roll i att lära eleverna 

Hygienen innan och under matlagningen är en viktig del för att inte drabbas av matförgiftning. Marie Lange, doktor i Livsmedelskunskap på Uppsala Universitet och den som står bakom avhandlingen, menar därför att man behöver lyfta fram livsmedelshygien på ett tydligare sätt i skolundervisningen och även koppla samman det med elevernas vardag.

Vidare menar Marie Lange att skolan har en viktig roll i att lära eleverna, inte minst eftersom hennes studie även visade att mer än hälften av de tillfrågade niondeklassarna aldrig eller sällan lagar mat hemma. Det är en kunskapsfråga att kunna hantera livsmedel rätt och med förbättrad undervisning i hem- och konsumentkunskap kan skolungdomarna få bra vanor tidigt i livet. 

Annons:

Källor:

Uppsala Universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: