Ange ditt sökord

Kunskap i samband med cancerbehandling viktigt

Kunskap i samband med cancerbehandling viktigt

Att du som cancerpatient inte bara får information om alla detaljer i din behandling utan även får informationen förmedlad på rätt sätt har visat sig mycket viktig.

Annons:

Att inte veta och att leva i okunskap kan göra patienten osäker och skapa svåra trauman för den drabbade. Däremot kan rätt information bidra till såväl trygghet som bättre möjligheter att hantera situationen.

Små detaljer

Att små detaljer har betydelse visar ett nytt masterarbete genomfört vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap (NHV) genomfört av Mariette Abrahamsson, strålningsterapeut.

I sitt arbete har hon intervjuat tio personer med olika cancerdiagnoser. Genomgående var en känsla av osäkerhet som skulle kunna vändas till känslor av “trygghet, förståelse och bemästring” genom kunskap.

Ett enkelt sätt att lösa det, enligt Mariette Abrahamsson, är att patienten helt enkelt får prata med en eller flera personer inom vården som faktiskt kan besvara de frågor som patienten har.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: