Ange ditt sökord

I de två pilotstudierna fick smärtpatienter både ta del av och själva medverka i kulturella aktiviteter. Foto: Shutterstock

I de två pilotstudierna fick smärtpatienter både ta del av och själva medverka i kulturella aktiviteter. Foto: Shutterstock

Kultur på recept kan förbättra livet för dig som lever med långvarig smärta

Smärtpatienter på Danderyds sjukhus har fått pröva kultur som rehabiliteringsform i två pilotstudier.

Annons:

Nu hoppas man att kultur som rehabilitering kan ge nya redskap och möjligheter för patienter som lever med långvarig smärta.

Kropp och sinne hänger ihop

Kropp och sinnen hänger ihop hos oss människor och på samma sätt behöver sjukvården ta in fler aspekter än de rent medicinska.

Kulturella upplevelser kan bidra till hälsa, bot eller lindring och Kultur på recept är därför en idé som vi bör utveckla, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink i ett uttalande.

Nya redskap och möjligheter

Smärtrehabiliteringen på Danderyds sjukhus, Karolinska Huddinge och Stockholms läns landstings kulturförvaltning har tillsammans genomfört två pilotstudier där smärtpatienter både har fått ta del av och själva medverkat i kulturella aktiviteter.

– Rehabilitering med Kultur på recept ger nya redskap och möjligheter för patienter med långvarig smärta, intygar docent Monika Löfgren, Karolinska Institutet och Smärtrehabiliteringen Danderyds sjukhus.

Kulturens positiva effekter

Eva Bergquist som är förvaltningschef på Stockholms läns landstings kulturförvaltning konstaterar i sin tur att det är viktigt att man genom studier som de man nu genomfört verkligen kan visa på kulturens positiva effekter för människor.

En rapport författad av Georg Drakos, docent i etnologi samt Monica Löfgren, docent i rehabiliteringsmedicin och Margareta Rydstad, leg arbetsterapeut, finns att läsa på kulturförvaltningens webbplats.

Annons:

Källor:

Danderyds sjukhus

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: