Klimakteriet - symtom, orsak och behandling

Klimakteriet - symtom, orsak och behandling

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-10-17
Uppdaterad: 2019-10-18
Författare: Anders Åker

Nästan 75 procent av alla kvinnor som går igenom klimakteriet upplever besvär. Klimakteriet inleds oftast med att mensen förändras och inträffar vanligtvis när du har passerat 45-års åldern. Det finns hjälp att få mot klimakteriebesvär.

Klimakteriet pågår under en begränsad period i livet, hur länge varierar dock från person till person. Klimakteriet kan sträcka sig från ett halvår upp till fem år.

Testa dina symtom om det beror på östrogenbrist » Sponsrad länk

Mindre mängd östrogen

Östrogen är ett könshormon som påverkar organen i kroppen, särskilt livmodern, slidan, brösten, skelettet och hjärnan. Innan puberteten är östrogennivån låg för att sedan öka under puberteten. Under klimakteriet minskar östrogenet igen för att stanna på en låg nivå, ibland samma nivå som innan puberteten.

Fakta östrogen

 • Bildas i äggstockarna.
 • Gör att slemhinnan i livmodern växer och blir tjockare.
 • Påverkar tillväxten och utvecklingen av bröstkörtlarna.
 • Gör att man mår bättre, blir gladare och får ett jämnare humör.

Tillsammans med gulkroppshormonet utgör östrogenet menscykeln. I femtioårsåldern brukar de flesta kvinnor få den sista mensen, menopausen. Ibland blandar man ihop klimakteriet och menopausen, det är alltså två skilda begrepp. När den sista mensen inträffar sjunker så även halten östrogen i blodet.

Symtom och besvär vid klimakteriet

Eftersom östrogen påverkar kroppens många funktioner så bidrar en minskad nivå östrogen till olika besvär. Cirka 75 procent upplever besvär under klimakteriet. Det första tecknet på att menopausen och klimakteriet närmar sig är att mensen är (blir) oregelbunden. Först kan mensen komma oftare än vanligt för att sedan avta och att det går längre perioder mellan menstruationerna, upp till tre-fyra månader. Som tumregel säger man att om mensen har uteblivit sex månader är det troligt att menopausen har inträffat och efter ett år kan du vara säker på att du inte kommer att få någon mer mensblödning. Dock är den exakta upplevelsen individuell och kan variera.

När östrogenet minskar rubbas även kroppens naturliga termostat. Obalansen ger vallningar, en värmevåg som börjar i brösthöjd och förflyttar sig upp över ansikte och hårfäste. Många gånger blir man röd i ansiktet och får svettningar. Det kan även uppstå kylvallningar som inte är lika vanliga som svettningar och värmevallningar. Då upplever du istället frossa. Vissa kvinnor får så pass svåra svettningar att de vaknar på natten alldeles genomblöta medan andra inte besväras alls. Att nattsömnen påverkas under klimakteriet kan bidra till att du mår sämre. En del kvinnor upplever även att kombinationen av svettningar och besvär av torra slemhinnor i underlivet minskar sexlusten. Det föreligger en risk för inkontinens då muskulaturen påverkas under klimakteriet. Det finns även en ökad risk för urinvägsinfektioner under klimakteriet, då torra och sköra slemhinnor kan ge urinvägsinfektioner.

Humörsvängningar i samband med klimakteriet

Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna.

När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

Diagnos vid klimakteriet

Alla kvinnor går igenom klimakteriet. Har du besvär i samband med klimakteriet bör du söka hjälp hos vården.

Sök även vård om du upplever något av följande:

 • Samlagssmärtor Inkontinens
 • Svårt att kissa
 • Om du får en blödning ett år efter din sista mens

Är du allmänt orolig eller upplever något av dessa besvär, ta kontakt med vården för att utreda att det inte är någon annan sjukdom och att du kan komma till rätta med de besvär du har. Sjukdomar som kan ge liknande symtom är till exempel sköldkörtelsjukdomar, diabetes och lymfkörtelcancer.

Se bild på hur slemhinnan påverkas av östrogenbrist » Sponsrad länk

Behandling vid klimakteriebesvär

Eftersom östrogenhalten minskar är den effektivaste behandlingen att behandla med östrogen, det kan bidra till att du blir fri från svettningar och värmevallningar och får fuktigare och starkare slemhinnor i underlivet.

Vid enbart underlivsbesvär finns det slidkräm eller slidpiller som med en mindre mängd östrogen hjälper till att stärka slemhinnorna i underlivet utan att påverka hela kroppen. Det lindrar underlivssymtom vid torra slemhinnor, så som irritation, klåda, och smärta vid samlag eller urinering. Lokal behandling med östrogener upprätthåller det vaginala pH:t inom det normala (pH 4.5), vilket ökar den normala bakteriefloran. Slidkräm och slidpiller finns på recept eller som receptfria läkemedel. Det finns även receptfria läkemedel på apoteken som tillfälligt kan lindra klimakteriebesvären, utan att innehålla varken östrogen eller andra hormoner.

Att tillföra kroppen östrogen med hjälp av tabletter, gel eller plåster gör att de allra flesta känner någon lindring då du tillför kroppen östrogen. Problemet med behandlingen är att man inte bör behandla hela kroppen under mer än en kortare tid, det kan nämligen öka risken för bröstcancer. Östrogen botar inte klimakteriet, däremot lindrar behandlingen och förhoppningsvis upplever du att besvären minskar. Om man vid en uppföljning bedömer att dina besvär inte minskat bör man avsluta behandlingen. Vid svåra fall görs en individuell bedömning hur man kan behandla för att komma till rätta med besvär. Helkroppsbehandling behöver du själv ta ställning till om du behöver eftersom det föreligger risker. Det är du själv som kan avgöra hur mycket dina besvär påverkar din vardag och därefter i samråd med läkare besluta om du behöver östrogen för behandling av hela kroppen.

Behandlingen kombineras ofta med gulkroppshormon i form av gestagener. Det gör man för att slemhinnan i livmodern inte ska bli för tjock då det ger ökad risk för cancer i livmoderslemhinnan och/eller ökade blödningar.

Så kan du undvika torra slemhinnor enkelt och utan kladd » Sponsrad länk

Egenvård vid klimakteriebesvär

Det finns egna åtgärder som du kan göra för att lindra besvär i samband med klimakteriet.

 • Genom att anpassa dina kläder och använda material som andas kan du lättare reglera kroppstemperaturen om du känner dig varm, alternativt kall.
 • Att motionera kan motverka värmevallningar.
 • Hjälp kroppen genom att tillföra naturligt östrogen via livsmedel som sojaprodukter, kött, alfaalfagroddar och växter med gröna blad.
 • Rökning bidrar till att bryta ner ditt östrogen så ett rökstopp är bra för såväl allmänhälsan som att minska besvären vid klimakteriet.
 • Dra ner på dryck och livsmedel som kan bidra till värmevallningar. Exempelvis kaffe, te, kryddor och alkohol.
 • Receptfria produkter, med eller utan östrogen, kan köpas direkt på apotek och användas för att lindra klimakteriebesvären.

Du ska inte behöva må dåligt under klimakteriet även om det är en besvärande period för många. Ta hjälp av tipsen, för en dialog med din läkare och besvären kan mildras under klimakteriet.

Visste du att…

...många av symtomen och besvären du upplever beror på att östrogennivån minskar i samband med klimakteriet.

…lokal östrogenbehandling finns receptfritt på apotek, fråga dig fram. Med lokal behandling menas en behandling som applicerad på endast det drabbade området.

…lokal östrogenbehandling kan hjälpa till så att dina slemhinnor får tillbaka sin elasticitet och tjocklek. Samtidigt kan det bidra till att minska och även ta bort känslan av torrhet, klåda och smärta.

…om du drabbas av urinvägsinfektioner upprepade gånger kan det bero på att dina slemhinnor är torra och sköra.

…en normal Ph-balans i underlivet minskar risken för underlivsbesvär.

--

 

Veckans fråga

Skulle du vilja äta mindre socker?

Nyhetsbrev

E-postadress