Ange ditt sökord

Den aktuella studien innebär viktiga insikter i genetiken hos psoriasisartrit vilka förklarar grundläggande skillnader mellan psoriasis och psoriasisartrit. Foto: Shutterstock

Den aktuella studien innebär viktiga insikter i genetiken hos psoriasisartrit vilka förklarar grundläggande skillnader mellan psoriasis och psoriasisartrit. Foto: Shutterstock

Kartläggningen av psoriasisartitgen ett genombrott i psoriasisforskningen

Forskare har identifierat genetiska varianter som är förknippade med psoriasisartrit. Upptäckten innebär ett genombrott i psoriasisforskningen.

Annons:

Resultaten kan i framtiden leda till identifiering av personer med psoriasis som löper risk att utveckla psoriasisartrit.

Kronisk inflammatorisk ledsjukdom

Psoriasisartrit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom som orsakar smärta, stelhet och i sin allvarligaste form, rörelsehinder. Sjukdomen skiljer sig mycket mellan olika individer. Den kan vara mild, övergående och drabba ett fåtal leder men också vara mycket aggressiv och drabba ett flertal leder. Nästan alla patienter med psoriasisartrit har också psoriasis på huden och i de flesta fall kommer hudutslagen först.

Ungefär en tredjedel av de som har psoriasis utvecklar psoriasisartrit, men i dagsläget vet man inte vilka dessa patienter är. För många med psoriasis innebär det ständig oro för när nästa sjukdom ska bryta ut.

Hitta riskpatienter

Anne Barton, professor och reumatolog är medlem i det europeiska konsortium som ligger bakom studien som är en av de största någonsin om just psoriasisartrit. Forskarna hoppas att man i framtiden kunna testa patienter med psoriasis för att hitta de som löper hög risk att utveckla artrit genom att identifiera gener som predisponerar människor till psoriasisartrit men inte psoriasis.

Upptäckten innebär ett genombrott eftersom  eftersom genetiska förändringar har identifierats som ökar risken för psoriasisartrit men inte för psoriasis.

Viktiga insikter

Dr John Bowes deltog i analysen av resultaten. I en kommentar säger han att studien innebär viktiga insikter i genetiken hos psoriasisartrit vilka förklarar grundläggande skillnader mellan psoriasis och psoriasisartrit.

I framtiden studier kommer man fokusera på hur de genetiska förändringarna agerar i dessa immunceller med hopp att förstå vad som orsakar sjukdom. Nästa steg är att utveckla behandlingar som kan förhindra att psoriasisartrit utvecklas hos dessa individer, säger Professor Anne Barton.

Utveckla behandling

Från Psoriasisförbundet gläds man åt nyheter och Tina Norgren, ordförande, förklarar att det händer mycket inom forskning kring psoriasis och psoriasisartrit just nu, både nya behandlingsalternativ och mer kunskap om genetiken och bakomliggande faktorer.

Tina Norgren säger även att om man genom detta genombrott kan förhindra att människor drabbas av psoriasisartrit i framtiden är det fantastiskt.

Annons:

Källor:

Psoriasisförbundet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: