Ange ditt sökord

Ett klistermärke med en känd barnprogramskaraktär gjorde att 65% fler valde att ta ett äpple. Foto: Shutterstock

Ett klistermärke med en känd barnprogramskaraktär gjorde att 65% fler valde att ta ett äpple. Foto: Shutterstock

Karaktär i barnprogram ökade barns vilja att äta äpplen

Forskare ville undersöka om man genom att marknadsföra äpplen med en känd barnprogramskaraktär kunde öka populariteten för frukten hos barnen. Resultat visar att det mycket väl kan ha gjort det.

Annons:

Det man tog fasta på var att företag sedan länge använder sig av kända karaktärer för att marknadsföra olika snabbmats- och sötsaksprodukter till barn. Nu använde man den i Amerika kända karaktären Elmo från barnprogrammet Sesame Street till att marknadsföra just äpplen.

Jämförde äpplen med kakor

Studien genomfördes av forskare vid University in Ithacha, New York och inkluderade totalt 208 elever i åldern 8 – 11 år.

Under de dagar som studien pågick erbjöd Brian Wansink, barnläkare, och hans kollegor barnen att gratis ta ett äpple eller en kaka.

  • Första dagen fick barnen välja på ett äpple eller en kaka utan klistermärke med figuren Elmo på
  • Andra dagen fick barnen välja antingen ett äpple med ett klistermärke Elmo på eller en kaka utan klistermärke
  • Tredje dagen fick barnen välja mellan ett äpple med en obekant karaktär på eller en kaka utan klistermärke
  • Sista dagen fick barnen igen välja mellan ett äpple eller en kaka utan några klistermärken på

Stora skillnader

Den första dagen visade det sig att mer än 95% av barnen föredrog kakan före äpplet. Under studien var det fortsatt många barn som valde kakor men det viktiga var att antalet barn som valde äpplen ökade signifikant.

När äpplet hade klistermärket med den välbekanta karaktären Elmo på så ökade antalet som valde äpplen med 65%. Samma siffra med klistermärke och motiv av en obekant karaktär var 20%.

Det forskarna konstaterar är att hur man marknadsför olika livsmedel mot barn i stort påverkar hur barnen väljer. Något som skulle kunna komma till nytta när det handlar om att öka förståelsen och intaget av mer nyttig mat då den här typen av marknadsföring mest koncentrerats till bland annat snabbmat.

Man konstaterade även att om man satte klistermärken med Elmo på kakorna så spelade det ingen roll, majoriteten av barnen tog ändå kakor. Istället poängterar man användbarheten även hos unga barn i de val de faktiskt många gånger gör vardagligen kring livsmedel skulle kunna riktas om till mer hälsonyttiga produkter genom enkla metoder.

Källa: Medpagetoday.com

Fakta Elmo och Sesame Street

Sesame Street är ett mycket populärt barnprogram som har gått i över 40 år i USA. Programmet presenteras och genomförs av olika dockor, muppar. Bakom dessa muppar ligger samma man som skapat karaktärer som Kermit och Miss Piggy, nämligen Jim Henson. En av dessa muppar, Elmo, är ett rött fluffigt monster. Som en av de mest populära karaktärerna är det han som leder den sista kvarten av programmet med sitt eget segment, Elmos värld. Sesame street har även visats i en svensk version och hette då Svenska Sesam.

Källa: Wikipedia

Mer läsning:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: