Ange ditt sökord

Äppelträdet

Äppelträdet

Var trivs Aroma, Ingrid Marie och Gavensteiner bäst, vilket sort skördas när och hur mycket frukt blir det? Turen har kommit till det kanske mest svenska av alla fruktträd – äppelträdet.

Annons:

Under 1700-talet började man namnge olika äppelsorter i den svenska litteraturen. Den alltid så uppmärksamme naturvetaren och resenären Carl von Linné har lämnat detaljrika uppgifter om äppelsorter under sin skånska resa 1759.

”Trädgården, som pastor Risbergi Åsum anlagt, bestod av de utvaldaste fruktträn såsom sommar- och vinterbonchretienner, bergamotter, renätter, cavilier, peppeingar, klara astrakniska äpplen med många andra slag, förutom mullbärsträn och mandlar.”

Först under 1800-talets mitt och senare del började olika äppelsorter uppmärksammas och beskrivas. Äppelodlingen fick allt större omfattning i landet. Många äldre äppelsorter finns fortfarande kvar från denna tid. Under senare år har växtförädlingen korsat fram nya äppelsorter där viktiga egenskaper hos de olika fått utvecklats.

Energi och näringsämnen

Äpplen innehåller socker, pektin, äggviteämnen, äppel-, citron- och mjölksyra, vatten, varierande koncentration C-vitamin och dessutom kostfibrer. För äldre äppelsorter finns det noggranna uppgifter om C-vitaminhalt (askorbinsyra). Skillnaderna i det här avseendet är ganska stor mellan de olika sorterna.

Äldre sorter…

Gyllenkroks Astrakan
Frukten är medelstor, tunnskalig med något fet hud. Fruktköttet är vitt, löst och saftigt med mycket behaglig smak. Askorbinsyrehalt 3,8 milligram per 100 gram frukt. Gyllenkroks Astrakan är en utomordentlig dessertfrukt, som sedan gammalt odlats i stora delar av vårt land. Den betraktas fortfarande som ett av våra främsta sommaräpplen. Mognadstid: september. Hållbarheten är kort. Trädet är svagväxande och ger tidigt rikliga skördar frukt. Det har god härdighet och kan odlas i zon 1 – 5.

Transparente Blanche
Frukten är medelstor till stor med något fett skal. Fruktköttet är vitt och saftigt med syrlig smak. Äpplet får en något sötaktig, aromatisk smak när det får utvecklas väl. Askorbinsyrehalt 14 – 22 milligram per 100 gram frukt. Mognadstid: senare delen av augusti till mitten av september. Hållbarheten är kort. Trädet växer till en början kraftigt och börjar tidigt bära rikligt med frukt. Härdigheten är god och Transparent Blanche kan odlas i zon 1 – 6.

Filippa
Frukten är medelstor, på yngre träd stor. Fruktskalet är tunt, något fett. Fruktköttet är fast och saftigt med välbalanserad syra och sötma, samt en mycket angenäm och behaglig arom. Askorbinsyrehalt, 15 – 20 milligram per 100 gram frukt. Mognadstid: december och någon månad framöver. Filippa är en första klassens dessertfrukt. Trädet växer långsamt och har smala, veka grenar. Fruktsättningen är som regel riklig och jämn. Sorten kan odlas i zon 1 – 3, i goda lägen även zon 4.

Gravensteiner
Frukten är stor med tunt, något fett, glänsande skal. Fruktköttet är svagt gult, fast och saftigt. Äpplet har en utomordentligt god arom med välavvägd balans mellan syrlighet och sötma. Askorbinsyrehalt 15 milligram per 100 gram frukt. Mognadstid: november med hållbarhet upp till en månad. Gravensteiner är en omtyckt bords- och dessertfrukt. Sorten förekommer i flera varianter, bland andra Röda Gravensteiner. Trädet växer kraftigt och ger rikliga skördar. Det visar dock en viss tendens till vartannat års bördighet. Sorten kan odlas i zon 1 – 2, i goda lägen även zon 3.

James Grieve
Frukten är medelstor med ett något fett, glänsande skal. Fruktköttet är gulvitt, fast, tämligen fint, saftigt och sött med behaglig syrlighet och angenäm arom. Askorbinsyrehalt, 5 – 9 milligram per 100 gram frukt. Mognadstid: september till oktober. Frukten kan sedan förvaras omkring en månad. James Grieve är en god bords- och dessertfrukt. Trädet växer svagt och blir ganska litet. Det bär frukt tidigt och rikligt. Passar för odling i zon 1 – 3.

Åkerö
Frukten är medelstor till stor, till formen valsformad eller äggrund. Fruktskalet är medeltjockt och obetydligt glänsande. Fruktköttet är grovt, vitgult, fast med god sötma och mild syrlighet. Sorten har en typisk, behagligt arom. Askorbinsyrehalt, 24 milligram per 100 gram frukt. Frukten kan betraktas som en god bords- och dessertfrukt. Mognadstid: november. Kan hålla sig någon månad vid goda lagringsförhållanden. Trädet blir stort och går in i sin bördighetsperiod sent. Det finns flera varianter som skiljer sig i form och färg.

Melba
Frukten är medelstor men kan på unga träd bli stor. Den har ett något vaxartat skal. Fruktköttet är vitt, fint, jämförelsevis fast. Det har en angenäm arom med god syrabalans. Askorbinsyrehalt, 4 milligram per 100 gram frukt. Mognadstid: september – oktober, hållbarhet omkring en månad. Melba är en god bords- och dessertfrukt. Trädet växer medelstarkt och har en god bördighet som inträder ganska tidigt. Sorten har en god härdighet och kan odlas i zon 1 – 5.

Cox’s
Frukten är medelstor men på äldre träd ofta liten. Skalet har matt grönaktig färg som vid mognaden övergår i gult med en svag rodnad. Fruktköttet är gulaktigt, ibland med grönaktiga eller gula kärlsträngar. Det är saftigt och till en början fast, vid full mognad rätt löst. Smaken är söt med svag syrlighet, behagligt kryddigt och med utomordentligt förnämlig arom. skorbinsyrehalt, 9 milligram per 100 gram frukt. Mognadstid: november men kan förvaras till januari månad. Cox’s Orange är en utomordentlig bords- och dessertfrukt. Trädet växer medelmåttigt och har god bördighet Bör helst odlas i skyddade lägen. Härdigheten räcker till för odling i zon 1 – 2.

Summerred
Frukten är medelstor med glänsande, tjockt skal. Fruktköttet är gulvitt, ibland med röda strimmor, ganska fast och saftigt. Det har en aromatisk, angenäm smak. Mognadstid: oktober men kan lagras till mitten av december. Summerred är en god bords- och dessertfrukt. Trädet växer kraftigt med utbredd krona. Det börjar bära frukt tidigt och ger jämna och rikliga skördar. Sorten kan odlas i zon 1 – 3.

Mio
Frukten är medelstor med rund, något konisk form. Skalet är tjock och glänsande. Fruktköttet är vitt, svagt syrligt med mycket behaglig arom. Den påminner något om den sedan gammalt odlade sorten Oranie. Mognadstid: september, kan sedan förvaras till och med oktober månad. En god och bra dessertfrukt. Trädet växer medelstarkt med måttligt stor krona. Sorten kan odlas i zon 1 – 2.

Cox’s Pomona
Frukten är stor till mycket stor med glänsande, fett skal. Fruktköttet är gulvitt med tendens till grönt, ganska löst, fint och saftigt. Smaken är söt med svag syrlighet och arom. Askorbinsyrehalt, 17 milligram per 100 gram frukt. Mognadstid: november till december. Kan under goda lagringsförhållanden förvaras till senvintern. Cox’s Pomona är en allsidig frukt och passar bra både som hushållsfrukt och som bords- och dessertfrukt. Trädet växer medelmåttigt och har en god bördighet, som inträder tidigt. Sorten kan odlas i zon 1 – 4.

Cloce
Frukten är medelstor med varierande forn. Fruktens skal har gröngul grundfärg men blir vid full utveckling vackert röd. Fruktköttet är vitt, löst, ganska syrligt men också aromatiskt. Mognadstid: första hälften av augusti. Cloce är främst en bra bordsfrukt med hänsyn till den tidiga mognaden. Trädet växer rätt kraftigt och bär frukt tidigt. Sorten kan odlas i zon 1 – 2.

Lobo
Frukten är medelstor med ett något segt och tjockt skal. Fruktköttet är vitt till grönvitt, saftigt och mjukt. Smaken är mild, söt och nästan utan syra men med en svag och välavvägd arom. Mognadstid: oktober månad eller något senare. Kan förvaras i flera månader vid goda lagringsförhållanden. Lobo kan betraktas som en god bords- och dessertfrukt. Trädet växer medelstarkt med starka grenvinklar. Bär frukt tidigt och ger rikliga skördar. Kan odlas i zon 1 – 4.

Ingrid Marie
Frukten är medelstor med något fett skal och med för sorten typiska ljusa punkter. Fruktköttet är gulvitt eller något grönaktigt, mört och saftigt och med behaglig arom. Mognadstid: november månad, kan sedan lagras till januari. Ingrid Marie är en förnämlig bords- och dessertfrukt. Trädet växer medelstarkt med bred krona. Ger skörd tidigt och rikligt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: